Nem kímélte a kormányt Thomas Melia

Thomas Melia
Deputy Assistant Secretary of State Thomas Melia of the Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor, testifies before the Senate Foreign Relations Committee on the situation in the Ukraine, during a hearing on Capitol Hill in Washington, DC, January 15, 2014. AFP PHOTO / Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Civil szervezetek zaklatásáról, gyengülő fékekről és ellensúlyokról beszélt Thomas Melia Budapesten. Az amerikai helyettes külügyi államtitkár több ügyben is jelezte Washington aggodalmait. A magyar politikusok inkább a szépre emlékeztek a látogatás kapcsán.
Vágólapra másolva!

Diplomatikusan, de határozottan üzent a magyar kormánynak Washington nevében Thomas Melia. Az amerikai politikus a hét elején járt Budapesten, ahol a több tárca képviselőjével is találkozott.

A tárgyalásokról később közleményben számolt be az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Mint ebből kiderül, Thomas Melia részletesen felsorolta Washington Magyarországgal kapcsolatos aggodalmait.

Aggódnak a demokráciáért

A helyettes külügyi államtitkár például hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "továbbra is napirenden tartja az alapvető jogokkal, a demokratikus folyamatokkal és a jogállamisággal, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének meggyengülésével kapcsolatos aggodalmainak tolmácsolását". Az amerikai politikus erről már 2013-ban is nyilatkozott.

Mi lesz az egyházakkal?

Megoldandó helyzetként beszélt Thomas Melia a magyar kormány és vallási csoportok közötti viszonyról is, bár előrelépésként említette a helyi zsidó közösséggel folytatott tárgyalásokat.

Amerikai aggodalmak sorát említette budapesti látogatásán Thomas Melia Forrás: AFP/Saul Loeb

Hozzátette, a kabinetnek felül kellene vizsgálnia az egyházak elismeréséről szóló törvényt - amit már az Emberi Jogok Európai Bírósága és a magyar alkotmánybíróság is jogsértőnek minősített.

Zaklatott civilek

A korrupció elleni harc fokozása mellett hangsúlyozta, Washington aggodalommal figyeli, hogy a magyar kormány egyes civil szervezeteket zaklat.

Rendőrök vitték el Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét. Washington aggódik a civil szervezetek zaklatása miatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Thomas Melia kitért találkozóin az ukrán válságra és a Krím-félsziget orosz bekebelezésére is, hangsúlyozva, hogy fent kell tartani a Moszkva elleni célzott szankciókat.

Nincs gáz

Kritikus üzeneteknek, aggodalmaknak ugyanakkor nincs nyoma a találkozó hazai felidézésében: Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn arról beszélt, hogy Thomas Meliával többek között Magyarország és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit vitatták meg.

Palagáz-torony. Magyarország is érdeklődik az amerikai piac iránt Forrás: AFP/MLADEN ANTONOV

Szabó László szerint téma volt a megbeszélésen a Magyarországnak kiemelt jelentőségű energiabiztonság ügye is, Magyarország az Európai Unió segítsége mellett az amerikai palagáz-piacra is számít.

Családi ügy

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára szintén konstruktív témákról beszélgetett Thomas Meliával. A tárca szerint a találkozón Prőhle Gergely ismertette társadalmi felzárkózást és a családpolitikát érintő kormányzati kezdeményezéseket, és jelezte, hogy Magyarország nyitott minden további konzultációra, ami segítheti a felzárkóztatás folyamatát.