A fél DK Moszkvába készül, hogy kipróbálja, szívesen látja-e Putyin

Gyurcsány Ferenc FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS gondolkodik KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása lakossági fórum laza arckép, portré politikus SZEMÉLY FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása lakossági fórum laza arckép, portré SZEMÉL
Debrecen, 2014. szeptember 29. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt debreceni szervezetének fórumán 2014. szeptember 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferencnek volt ugyan diplomata útlevele, de már lejárt, újat pedig "csak a próba kedvéért" nem kér, így a volt kormányfő most meghívólevelet próbál szerezni az oroszországi vízumkérelméhez, hogy kiderítse, kitiltották-e Oroszországból. A DK másik politikusa, Molnár Csaba EP-képviselő viszont diplomata-útlevelével próbálkozik, mert elképzelhető, hogy ő sem kívánatos személy Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kitart amellett: vízumért folyamodik, hogy kiderítse, engedélyezik-e a hatóságok beutazását Oroszországba, vagy tényleg a kitiltottak listáján van. Diplomata-útlevéllel nem kellene a volt kormányfőnek vízum, de ilyen okmánya már lejárt.

Csak meghívólevéllel utazhat?

Gondot okoz Gyurcsány Ferencnek, hogy vízumkérelmet nyújtson be oroszországi utazásához, de nem tett le arról, hogy így próbálja megtudni, vajon azok között az amerikai, kanadai és uniós vezetők között van-e, akiknek beutazását "oroszellenes" tevékenységük miatt Moszkav állítólag korlátozza.

Gyurcsány Ferenc megpróbál bejutni Oroszországba Fotó: Polyak Attila - Origo

A hétvégén az Izvesztyija számolt be arról, hogy a tudomásukra jutott listán 15 magyar állampolgár is szerepel, köztük egy volt magyar miniszterelnök. Az Origo megírta, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke semmilyen ilyen intézkedésről nem kapott értesítést, ezért megpróbálkozik az utazással.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az Origónak hétfőn azt mondta, úgy tűnik, csak hivatalos meghívólevéllel lehet vízumot igényelni. "Mondjuk, ha egy tanácskozásra, konferenciára hívnák meg, az megfelelhet, de egyelőre keressük a lehetőségeket, és igyekszünk tisztázni a vízumkérelem pontos feltételeit" - mondta.

Diplomata-útlevéllel egyszerűbb

A vízumügyintézéshez Oroszország budapesti nagykövetségének honlapja szerint - más hivatalos dokumentumok mellett - valóban kell meghívólevél. Ahogy a honlapon írják, "az oroszországi cég által bejegyzett meghívólevél eredeti példánya".

Nem világos azonban, hogy miért cégről írnak, illetve ez a kitétel csak munkavállalás esetén értendő-e. A honlapon egyébként feltüntetik, hogy háromféle vízum létezik: egyszerű, turista és tranzit vízum. A tájékoztatóból egyébként kiderül, hogy a turistavízumhoz nem kell meghívólevél, helyette két másik okmány kell: a szállodai helyfoglalás visszaigazolása, és az orosz idegenforgalmi iroda visszajelzése.

Zöld utat ad általában a diplomata-útlevél Forrás: Origo

Ennél is egyszerűbb a helyzet, ha van diplomata-útlevél. A nagykövetségi honlap szerint diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra. Gréczy szerint ugyan korábban volt ilyen okmánya Gyurcsánynak, de már évekkel ezelőtt lejárt, és nem hosszabbíttatta meg.

A DK elnökének ugyan lenne lehetősége újra kérvényezni diplomata-útlevelet, hiszen a törvény szerint ilyen kérelmet országgyűlési képviselő benyújthat, Gyurcsány alighanem mégsem él ezzel. Gréczy Zsolt szerint azért, mert "egyetlen utazás, egy ilyen próba miatt nem kér diplomata-útlevelet."

Molnár Csaba is megpróbálja

Van viszont diplomata-útlevele európai parlamenti képviselőként a DK ügyvezető alelnökének, Molnár Csabának - tudta meg az Origo. Gréczy Zsolt szerint Molnár ki is fogja próbálni az ezzel való beutazást Oroszországba, mert gyanítható, hogy akár ő is rajta lehet a kitiltottak listáján.

Molnár Csaba is megpróbál bejutni Oroszországba - diplomata-útlevéllel Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A DK-szóvivő azért gondolja ezt, mert korábban volt egy Vlagyimir Putyin orosz elnököt elítélő Európai Parlamenti határozat, amelynek az egyik társszerzője Molnár Csaba volt, ezért pedig akár felkerülhetett az Izvesztyijának több Kreml-beli forrás által is megerősített állítólagos listára.

Senki nem tud róla, hogy érintett

A volt kormányfő leírás természetesen nem csak Gyurcsány Ferencre illik, de többi egykori miniszterelnök is hozzá hasonlóan nyilatkozott még a hétvégén: nem tud róla, hogy valamiért korlátozták volna beutazásukat Oroszországba.

Bajnai Gordonon kívül m,indenki megszólalt már és nem tud kitiltásról Fotó: Origo

Boross Péter és Medgyessy Péter sem tud ilyesmiről. Boross egyébként már nem igazán aktív politikus, Medgyessy Péter is visszovonult a közélettől, és Bajnai Gordon is csupán a tavalyi választásokra "reaktiválta magát".

Inkább kérdeznek

Végül Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba arra az elhatarozásra jutott, hogy egyéni vízumkérelem, illetve beutazási kísérletezés helyett a hivatalos csatornát választják, és mindketten levélben kérnek hivatalos tájékoztatást Oroszország budapesti nagykövetségétől: közöljék velük, rajta vannak-e az állítólagos kitiltási listán - mondta az Origo érdeklődésére Gréczy Zsolt. A szóvivő arra a felvetésre, hogy turistavízumhoz elegendő lenne Gyurcsánynak szállást foglalni valahol Oroszországban, és ezt a foglalást bemutatni, azt válaszolta: feleslegesen nem akarnak szállást foglalni, hiszen valójában utazni sem akarnak.

Szavazzon!

Ön kit tiltana ki Magyarországról?