320 milliót nem vallott be Karvalits a Fidesz szerint

Vágólapra másolva!
A Fidesz választ vár az Együttben politizáló Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselőtől arra, hol van az a mintegy 320 millió forint, amelyet férje, Karvalits Ferenc jegybanki alelnökként keresett, és amelynek a kormánypárt szerint nincs nyoma a vagyonnyilatkozataikban. Karvalits Ferenc úgy reagált, hogy a vezetők javadalmazásáról a jegybanki törvény rendelkezik, ez alapján az elnöki fizetés 80 százaléka illette meg mandátuma idején, jutalmat pedig nem kapott.
Vágólapra másolva!

Balla György, a Fidesz parlamenti képviselője kijelentette, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszak volt minden idők legkorruptabbika, s e korrupció elérte a Magyar Nemzeti Bankot is Simor András elnöksége és Karvalits Ferenc alelnöksége idején. "Abban a korszakban, amikor a brókerbotrányok működhettek, senki nem ellenőrizte, senki nem vizsgálta őket" - fogalmazott.

A bónuszokat kéri számon

A politikus kifejtette: a pénzügyi válság idején, amikor bajba kerültek a devizahitelesek, Karvalits Ferenc, aki "Bajnai Gordon bizalmasa volt már a Wallisnál is", az évi mintegy 20 millió forintos fizetése mellé bónuszokat is kapott, 2007-ben 34 millió, 2008-ban 49 millió, 2009-ben 51 millió, 2010-ben pedig 36 millió forintot.

Szerinte 324 milliót szakított

Karvalits Ferenc állítása szerint nem kapott jutalmat Fotó: Hajdú D. András [origo]

Karvalits Ferenc jegybanki alelnökségének ideje alatt 324 millió forinttal lett gazdagabb - közölte Balla György, hozzátéve, hogy eközben az MNB nem tett semmit a devizahitelesekért. Ehhez képest "a Bajnai-párthoz" tartozó képviselő, Szelényi Zsuzsanna, Karvalits Ferenc felesége folyamatosan a jelenlegi nemzeti bankot bírálja, amely egyébként leleplezte a "szocialista brókerbotrányt", és véget vetett az évtizedes korrupciónak - fogalmazott.

Hiányzik a pénz a vagyonnyilatkozatból

A fideszes képviselő azt is mondta, hogy a pár vagyonnyilatkozataiban ennek a 324 millió forintnak nincs nyoma. Szavai szerint ez azt jelenti, hogy "vagy nagyon nagy lábon éltek, vagy ez a pénz valahova került". "Hol van ez a pénz?" - tette fel a kérdést Szelényi Zsuzsannának.

Karvalits nem tud jutalomról

Karvalits Ferenc közleményében azt írta, hogy jutalmat nem kapott, vagyoni helyzetéről, éves jövedelméről az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a törvényben rögzített rendszerességgel beszámolt. Az MNB gazdálkodását mandátuma alatt az Állami Számvevőszék és a jegybank felügyelő bizottsága rendszeresen ellenőrizte, és a szabályozástól eltérést nem állapítottak meg - tette hozzá. Javadalmazásáról a jegybanki törvény rendelkezett, ez alapján az elnöki fizetés 80 százaléka illette meg mandátuma idején, jutalmat pedig nem kapott - állította.