Nem büntethető a férfi, aki baltával ment az unokájának

Vágólapra másolva!
Kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért kényszergyógykezelését rendelte el csütörtökön a Zalaegerszegi Törvényszék annak a 61 éves férfinek, aki tavaly ősszel Keszthelyen baltával és késsel akarta megölni 14 éves unokáját.
Vágólapra másolva!

Az emberölés kísérlete miatt bíróság elé állított férfi volt feleségével és közös unokájukkal élt egy házban. A 14 éves fiú a szobájában számítógépezett, amikor a nagyapja egy nejlonzacskóba csavart késsel és egy kisbaltával a kezében rövid szóváltás után rátámadt.

Elbújt

A baltával többször fejbe vágta a fiút, a késsel is próbálta megszúrni, de az unokának sikerült a lakáson belül elrejtőznie, majd az utcára menekülve a szomszédoktól kért segítséget. Az orvos szakértő véleménye szerint a fiú nem szenvedett közvetlen életveszélyt okozó sérülést. A bíróság előtt a vádlott nem tett vallomást, de a nyomozati iratokból felolvasott korábbi nyilatkozataiból az derült ki, téveszmésen azt állította, hogy hipnotizálták.

Hiába volt gyógyszere

A nagymama vallomásában beszámolt arról, hogy volt férje néha zavartan viselkedett, 10-12 éve pedig őt is megtámadta. Zavarodottsága miatt korábban már gyógykezelték, évekkel ezelőtt hivatalosan is betegnek minősítették, de gyógyszereit nem szedte és orvoshoz sem járt.

Hasadásos elmezavar

Az orvosi szakvélemény megállapította, hogy a vádlott téves eszmékkel jellemzett hasadásos elmezavarban szenved, így követte el a bűncselekményt is. A Zalaegerszegi Törvényszék ezért az ügyészi indítvánnyal megegyezően - a büntethetőséget kizáró ok miatt - felmentette a vádlottat az emberölés bűntettének kísérlete alól, de elrendelte a kényszergyógykezelését. Az ügyész és a vádlott is tudomásul vette a döntést, így az ítélet jogerős.