Nehogy lekésse a felvételi jelentkezést!

felvételi educatio ponthatár jelentkezés Résztvevők a Semmelweis Egyetemhez tartozó Koltai Jenő Sportközpontban megrendezett Pont Ott Partin 2014. július 24-én. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi po
Budapest, 2014. július 24. Résztvevők a Semmelweis Egyetemhez tartozó Koltai Jenő Sportközpontban megrendezett Pont Ott Partin 2014. július 24-én. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Összeszedtük, mire kell figyelni a felvételi jelentkezéskor, nehogy lemaradjon a gyerek. Dátumok, határidők, igazolások, kellékek. Ellenőrizze Ön is!
Vágólapra másolva!

Továbbtanulna, de mit?

Nagy dilemma, amivel sorozatunkban külön is foglalkozunk majd, így most csak pár hasznos tippet adunk a tájékozódáshoz. Az egyik remek kereső szakok és képzések alapján kutat, míg a másik intézményspecifikus, vagyis egyetemi és főiskolai kereső. Ha valaki nem diplomás képzést választana, tehát OKJ-s szakmát szeretne, javasoljuk a Google-t, de jó felület a dualis.hu is.

Forrás: Felvi

Ki segít, ha elakadok?

A felvi.hu! Bárkinek, bármilyen kérdése van, nyugodtan írjon nekik, de még jobb, ha személyesen bemegy, mert helyben még jobban tudnak válaszolni. Ráadásul ők a biztos forrás és hivatkozási alap, nem pedig a padtárs Lacika, mert őt nem lehet felelősségre vonni, ha ökörséget beszél.

A felvételi jelentkezés leadása - 2015. február 15. (vasárnap) éjfél

Ez a legfontosabb határidő, mert erre épül minden más. Ha 15-én, vasárnap éjfélig nem történik meg az alapvető regisztráció, akkor az idei felvételit elbukta. Mit jelent ez a regisztráció? Mivel 2015-től már nincs papíralapú jelentkezés, csak a felvi.hu felületén, ide kattintva lehet regisztrálni. A regisztrációnál nagyon fontos, hogy olyan email címet adjunk meg, amin megkapjuk az értesítéseket. Rengetegen vannak, akik elgépelik ezt a címet, vagy olyat adnak meg, amit régen használtak, így elkallódnak a fontos rendszerértesítések (hiánypótlás, határidő stb.).

Nem egyszerű

Regisztráció után a "Profilom"-ra kattintva a legördülő menüből az "Én felvim"-nél kell továbbmenni, ahol "Tovább az e-felvételire", majd a "Általános eljárás, 2015. (SZEPTEMBERBEN induló képzések)" menüpontot kell kiválasztani. Elsőre kicsit bonyolult, ezért is írtuk le.

A rendszer ilyenkor automatikusan egy felvételi azonosító számot generál, ami mostantól egyértelműen és visszavonhatatlanul azonosítja az űrlapunkat és a hozzánk köthető folyamatot, így bármilyen későbbi probléma során is erre a számra kell hivatkozni.

Forrás: Felvi

A felvételi űrlap kitöltése - leggyakoribb hibák

A személyi, lakóhely és tartózkodási hely, valamint az értesítési adatok nem szorulnak magyarázatra, hiszen mindez az egyértelmű beazonosításhoz, majd az értesítéshez kell. Hol lehet mégis elrontani? Kapásból trükkös dolog a Tanulói/hallgatói azonosító, ami egy számsor és a diákigazolványon rejtettek el. Vagy például ott, hogy elírunk egy betűt, számot, éppen ezért minden adatot ellenőrizzünk le kétszer is. Az is megeshet, hogy olyan értesítési címet adunk meg, amit valójában nem használunk, így pedig nem jutnak el az értesítések a címzetthez. Szerencsére, ha valamit figyelmetlenül kihagytunk volna, ezt a rendszer egy piros felkiáltó jellel az űrlap tetején is jelzi és az adott menüpontnál is.

A “Testreszabás”-nál ajánljuk az ügyfélkapus azonosítást, ami a lehető legegyszerűbb módja az ellenőrzésnek, ráadásul hosszabb távon óhatatlanul is szükség lesz egy ügyfélkapus regisztrációra, így akkor már érdemesebb most megejteni. A "Felvett jelentkezések" menüpontnál kell kiválasztani azokat az intézményeket, karokat, majd szakokat és képzési formákat, amikre a jelentkező felvételizik. Ennél a pontnál lehet nagyon hasznos a már bemutatott szakokat és képzésekte bemutató kereső vagy az intézmények alapján történő kereső.

Mi mennyi?

Alapbeállításként 3 képzés jelölhető meg, ennek keretein belül a felvételi eljárás alapdíja 9000 jó magyar forint. Ugyanazon intézmény azonos szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése – bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Tehát 3 szak állami és nappali képzése 6 hely, de összesen az előbb meghatározott alapdíjba kerül csak, viszont minden további jelentkezési helyért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni, vagyis 5 szak állami és költségtérítéses verziója 10 sort tesz majd ki.

Forrás: Felvi

A középiskola adatai könnyen kiválaszthatók, a felsőfokú tanulmányok pedig egy most érettségiző esetében tárgytalanok, így inaktív is a felület. Aki már végzett alapszakos, annak ez is kitöltendő. A középiskolai eredményeknél az előző tanév eredményei már felvihetők, de természetesen az utolsó év eredményeit a határidőig nem lehet felvinni, ahogy az érettségi eredményeket sem - ezek utólag pótolandók a pontszámításhoz. Viszont a többletpontokra jogosító igazolásokat érdemes minél hamarabb feltölteni (nyellvizsgát, hátrányos helyzetet, fogyatákosságot, sportteljesítményt, esetleges szakképzést vagy tanulmányi és művészeti versenyeredményt igazoló dokumentumok), mert a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan ezt hamar elfelejtik és értékes pontokat veszítenek vagy elkeverik a papírokat.

Fontos határidők:

  • E-felvételi hitelesítése - 2015. február 23.

Ez annyit jelent, hogy a kitöltött jelentkezést vagy el kell postázni vagy - és ezért javasoljuk az egyszerűbb utat - az Ügyfélkapu regisztrációval központilag lehet hitelesíttetni, tehát a két rendszer összeolvassa a felvételiző adatait.

  • Folyamatos online tájékoztatás - 2015. április 28-tól

A jelentkező valamennyi jelentkezésével kapcsolatban online tájékoztatást kap.

  • Általános hiánypótlási tájékoztatás megküldése - 2015. június 16-ig

Ilyenkor a felvi.hu értestíi a felvételit arról, hogy melyadatok pótlását kell eszközölnie, mielőtt megtörténik a pontszámok kiszámítása.

  • Hiánypótlásra felszólítás - 2015. június 23-ig

Ez egy utolsó felszólítás, ami a feledékenyebb diákoknak nagy segítség, pontosan azért, nehogy pontot veszítsenek a fel nem töltött nyelvvizsga igazolásokkal vagy a pontatlanul megadott adatokkal.

  • Egyszeri sorrendmódosítás - 2015. július 9.

Ha idő közben kiderül, hogy mégsem sikerült olyan jól egyik vagy másik érettségi vizsga, lehetőség van egyszer sorrendet módosítani, azért, hogy a lehető legnagyobb eséllyel vegyék fel a diákot. De ekkor kell a felvételi kérelem benyújtása után megszerzett dokumentumokat (pl. felsőfokú oklevél másolata) is feltölteni.

  • Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése - 2015. július 23.

Ki örömködni fog, ki sírni, de aznap este minden eldől. Ekkor tömegek kapnak “nem hivatalos” előzetes értesítést SMS-ben.

Forrás: Origo

  • Hivatalos tájékoztatás az eredményről - 2015. augusztus 5-ig

Ez az E-felvételin keresztül történik.

  • Felvételi határozat közlése (felsőoktatási intézmények) - 2015. július 23-tól folyamatosan

Ilyenkor értesítik a felvett hallgatókat az egyes intézmények és írják le a további teendőket, úgy mint beiratkozás, gólyatábor, kollégiumi jelentkezés stb.

  • Fellebbezés határideje - 2015. augusztus 24-ig

Igen, erre is van lehetőség, merthogy a rendszer olykor hibázhat, éppen ezért a besorolási döntést követő 15 napon belül legkésőbb megfellebbezhető az egyes pontszámítások eredménye. Érdemes kihasználni, mert sokan ilyenkor még kapnak plusz pontokat vagy pótolhatnak dokumentumokat.

Tartson velünk, és nézzen vissza holnap is! A héten felsőoktatási sorozatunkban szó lesz még arról, hogy:
• mások milyen egyetemre, főiskolára és szakra jelentkeznek?
• hogyan lehet kiszámolni a bejutás esélyeit és a várható pontszámot?
• mi az a duális képzés és érdemes-e arra jelentkezni vagy inkább szakmát kell tanulni?
• teher vagy befektetés a hitel?
• milyen speciális művészeti és közszolgálati képzések vannak?