Orbáni jelszóval szabott új irányt Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány, DK tisztújító kongresszus
Gyurcsány Ferenc a DK tisztújító kongresszusán, 2015.
Vágólapra másolva!
Új logó előtt, de egy régi fideszes hívószóval, a polgári Magyarország eszményével pozícionálta újra a Demokratikus Koalíciót annak régi-új elnöke. Az ellenzéki alakulat tisztújító kongresszusán vetélytárs nélkül újraválasztott Gyurcsány Ferenc a gitártól a simicskázáson át az előrehozott választásokig mindent előhúzott. 
Vágólapra másolva!

Szombati tisztújító kongresszusán ismét elnökévé választotta Gyurcsány Ferencet a Demokratikus Koalíció. A posztra a régi-új vezető volt az egyetlen jelölt. A párt öt alelnökének választották Molnár Csabát, Niedermüller Pétert, Vadai Ágnest, Varju Lászlót és Nagy-Huszein Tibort. A tíz elnökségi helyre összesen tizenkét jelölt volt, Szarvas Koppány Bendegúz és Bauer Tamás előzőleg visszaléptek a jelöltségtől.

A szavazás előtt elmondott beszédében az emelvényre – emlékezetes közelmúltbeli kampányukra utalva – gitárral érkező volt miniszterelnök azt mondta: a DK a jövő pártja, a jövő polgári Magyarországának az egyik pártja, majd felszólította hallgatóságát: mutassák meg, hogy ez a föld nem a reménytelenség vidéke, van alternatívája a menekülésnek, a semmittevésnek, a meghunyászkodásnak.

Belecsapott Forrás: Marton Szilvia - Origo

Kijelentette, oka van annak, hogy a demokratikus sokaság azt kívánja, minél előbb, lehetőleg 2016-ban előrehozott választásokat tartsanak. Addig pedig a DK-nak meg kell mutatnia, hogy képes másokkal együtt kormányozni Magyarországot.

Újragondolt fideszes jelszó

Szerinte a mai küldöttgyűléssel egy olyan folyamatot indítanak el, amely megmutatja, hogy képesek többet mondani és tenni a rendszer tagadásánál, képesek megmondani, hogy mi történik annak bukása után.

Polgári Magyarországot álmodnak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az egykori fideszes jelszó – polgári Magyarország – „újrahasznosításáról” azt mondta: 1998 körül a magyar jobb- és baloldal értő része ez alatt ugyanazt értette, azóta viszont ezt az álmot is ellopta és megbecstelenítette a Fidesz vezette jobboldal. Gyurcsány szerint

Gyurcsány Ferenc ott lesz a bíróságon

Alig várja, hogy ismét a hatalom arcába dörgölhesse: 2006-ban puccskísérlet zajlott egy törvényesen megválasztott kormány ellen, így, ahogy eddig is, meg fog jelenni a bíróságon – ezt a DK szóvivője válaszolta az Origónak, miután kiderült: a volt miniszterelnököt is tanúként idézte be március 9-re a Fővárosi Törvényszék az egykori rendőri vezetőkkel szemben folytatott perben. Gréczy Zsolt a mai pártkongresszus kapcsán határozott nemmel felelt arra a kérdésünkre, hogy a DK egyszemélyes párt lenne, még úgy is, hogy Gyurcsány Ferenc volt az egyetlen elnökjelölt. „Ha valaki kiáll egy olyan vezető ellen, akit általános tisztelet övez, és az 1000 szavazat ellenében megszerez mondjuk hármat, az nem biztos, hogy segíti az illető politikai törekvéseit” – tette hozzá. A szóvivő azt is elmondta, hogy a párt új jelszava – polgári Magyarország – egy abszolút tudatos választás, amely arra próbál rávilágítani, hogy a Fidesz mennyire szembemegy az 1998-ban meghirdetett, amúgy vállalható gondolataival. Gréczy ugyanakkor nem gondolja azt, hogy a DK egyenlő lenne a tizenhét évvel ezelőtti Fidesszel.
Puccskísérlet zajlott 2006-ban Fotó: Marton Szilvia - Origo

Simicska sem maradt ki a sorozásból

Gyurcsány Ferenc ezután úgy folytatta, hogy ha a polgári Magyarországon valaki elindul egy közbeszerzési pályázaton, akkor azon múlik, hogy nyer-e, hogy az övé a legjobb teljesítmény és a legjobb ár. Simicska Lajosra utalt, amikor azt mondta: amíg pártpénztárnok és oligarcha volt, addig mindent megnyert, amióta pedig szembefordult „a keresztapával”, veszít a pályázatokon.

Náciveszély

Az exkormányfő szerint a többségi társadalom 25 éve nem tud kibeszélni bizonyos társadalmi konfliktusokat, mert nincsenek hozzá szavak. Létező problémának nevezte, hogy roma csoportok egymással vagy nem roma csoportokkal kerülnek konfliktusba. Azt kérte, hogy a demokraták találják meg azt a nyelvet, amelyen jóhiszeműen és tisztességgel tudnak beszélni erről a konfliktusról, különben

Veszélyes a Jobbik, ő szólt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Hajbókoltunk az agresszornak

Megszégyenültünk és világossá lett, hogy a miniszterelnök még a saját pávatáncát sem képes járni – ezt már Orbán Viktor Angela Merkel német kancellárral, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóit értékelve mondta Gyurcsány. Megjegyezte azt is, hogy amíg a miniszterelnök kellően bátor volt visszaszólni Merkelnek az illiberális és a liberális demokrácia vitájában, addig Putyin úgy beszélt az ukrán-orosz konfliktusról, mintha ahhoz semmi köze nem lenne, akkor Orbán Viktor néma maradt.

Ami ment Merkelnél, az nem ment Putyinnál Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ezzel szerinte elárulta Magyarország azon részét, amelyik úgy gondolja, hogy a Nyugathoz tartozunk, hajbókolt az „agresszor” orosz elnöknek, de egy szava nem volt a hazáját védő ukrán néphez. Saját tapasztalataira hagyatkozva kijelentette:

Visszakézből

Többszörös megszólítottként a Fidesz persze nem hagyhatta annyiban Gyurcsány szavait. Délutáni közleményük szerint a volt miniszterelnök nem veszi tudomásul, hogy a magyarok nem kérnek többet sem belőle, sem a szélsőséges politikájából.

Kapott a Fidesztől Fotó: Marton Szilvia - Origo

„Gyurcsány még mindig hatalomra tör, és újra megválasztatja magát. Teljesen mindegy, milyen új logókat rajzolnak maguknak, ők ugyanazok, akik egyszer már tönkretették az országot” – írták.