A civilek szerint riogatás a migrációs vitanap a parlamentben

Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő úton.
Koszovói albán menekültek várakoznak egy buszmegállóban az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő úton.
Vágólapra másolva!
Óvták a politikusokat a bevándorlási adatok szándékos elferdítésétől is.
Vágólapra másolva!

A riogatástól és a bevándorlással kapcsolatos adatok szándékos elferdítésétől óvta a pénteki, bevándorlással foglalkozó vitanap előtt a politikusokat a Magyar Helsinki Bizottság és más civil szervezetek.

Koszovói albán menekültek az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő útnál Fotó: Bielik István - Origo

Értékelésük szerint veszélyes a bevándorlókkal kapcsolatos kormányzati "riogatás és bűnbakképzés", Magyarországnak nincs szüksége költséges rendőrállami megoldásokra és az EU-ellenesség további szítására. Magyarországnak a migrációs és a menekültügyi politika terén is meg kellene őriznie az európai és jogállami értékeket – írták.

A civilek szerint már a vitanap címe is félrevezető, hiszen azt a hamis látszatot kelti, mintha kifejezetten Magyarországra irányulna, és hazánkat különösen sújtaná a „megélhetési bevándorlás". Ez a kormánypártok által használt fogalom a civilek szerint amúgy sem létezik, hiszen meg kell különböztetni a bevándorlás és a menekültügy kérdését.

Albán nemzetiségű koszovói menekültek a szerb-magyar határ közelében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Gazdasági bevándorló a levélírók szerint az, aki munkavállalási, vállalkozási, oktatási céllal érkezik Magyarországra. Ők az a 140 ezer külföldi, akik már most is velünk élnek. Többségük a szomszédos országokból érkezett magyar. Azok viszont, akiket a kormány most "megélhetési bevándorlóknak" nevez, valójában menedékkérők – írják.

A civilek szerint méltánytalan a menedékkérőkre általánosságban alkalmazni a "megélhetési" címkét, hiszen többségük nehéz élethelyzete miatt kényszerül hazáját elhagyni. Azt nem vitatták, hogy két év alatt a hússzorosára emelkedett a menedékkérők száma, ám a valamilyen védelmet elnyert külföldiek száma alig változott: 2012-ben 462 volt, tavaly pedig 535 – emlékeztettek.