Néhányan nagyot buknak a Széll Kálmán tér átalakításával

Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak
Széll Kálmán tér felújítási munkálatok 2015 január 16-án Koncz Tamásnak
Vágólapra másolva!
Sokan és sokat veszítenek a Széll Kálmán tér átalakítása miatt: megszűnt a rendszerváltás óta működő könyvesbolt, munka nélkül maradtak a helyi büfések, bezárt az évente félmilliárdos forgalmat bonyolító dohánybolt is. A helyi vállalkozók reménykednek a visszatérésben, de ez nem mindenkinek sikerülhet.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Széll Kálmán tér felújítása. A főváros korszerű, zöld közösségi teret ígér a mostani betonrengeteg helyett, 5,3 milliárd forintos ráfordítással, uniós és hazai forrásból.

A január 11-én elindított és a tervek szerint jövő februárig tartó felújításnak ugyanakkor vesztesei is vannak: azok a helyi vállalkozók, trafikosok és árusok, akik közül többen évtizedek óta ugyanott dolgoznak, és jelentős törzsvásárlói kört alakítottak ki a nagy forgalmú helyszínen, 2014. december végéig viszont be kellett zárniuk az üzletet.

Oda a könyvesbolt

Felszámolták például a plakátokkal, akciós ajánlatokkal teleaggatott könyvesbódét: a csúnya, de jellegzetes kis épület a 70-es évek óta a tér meghatározó arculati elemének számított, legalább annyira, mint az ikonikus óra. „A 80-as években itt lehetett hozzájutni a demokratikus ellenzék szamizdat-irodalmához. A 90-es évek elejétől aztán mi vettük át" – mesélte Hatházi Attila, aki a rendszerváltás óta itt dolgozott, a felújítás miatt viszont most a Mammut egyik üzlethelyiségébe kényszerült.

Bezárt az Anima könyves lánc kis bódéja, oda a törzsvásárlói kör Fotó: Szabó Gábor - Origo

Élő kapcsolat volt

Az Anima-áruházlánchoz tartozó boltocska megszenvedte a váltást, bevételük a költözés után jelentősen csökkent, miközben a korábbi 100 ezres bérleti és üzemeltetési díj sokszorosát kell kifizetniük a plázában. A váltás miatt valószínűleg négy-öt dolgozót küld el az Anima, a bódé elvesztése azonban nem csak emiatt fájdalmas a boltvezető számára.

Ragaszkodunk a régi helyszínhez – mondja Hatházi Attila boltvezető. Most a Mammutba költöztek Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Élő kapcsolatunk volt a vevőkkel, gyors visszajelzéseket kaptunk a választékkal kapcsolatban. Ha valamire igény jelentkezett, az itt csapódott le a leghamarabb, a többi Anima-üzlet pedig követte a trendet" – mesélte Hatházi Attila, aki demonstratív jelleggel aláírásgyűjtést is szervezett a bolt mellett: egy nap alatt háromezren írták alá, hogy szükség van a kis üzletre.

Nyolc ember munkája a tét

Nagyot bukott a tér lezárásával Gergely László újságárus is, aki közel 20 évig dolgozott a metróállomás oldalában, a BKV-nak és a fővárosnak pedig egyaránt fizetett az üzlethelyiségért. Mint mesélte, még két üzletük van, a Boráros téren és a János-kórház mellett, de együtt sem hozzák be a Széll Kálmán téri bódé forgalmának felét. "Ha nem találunk egy-két hónapon belül egy hasonlóan jó helyszínt, lehúzhatjuk a rolót, és akkor nyolc embert kell elküldenem" – mondta a vállalkozó, aki maga is két gyermeket nevel, és nem tudja, mihez fogjanak az újságos vállalkozás után.

Félmilliárdot termeltek

A legnagyobb bevételkiesést viszont Teknős Károly, a helyi dohánybolt tulaja szenvedte el: évente félmilliárdos forgalmat bonyolítottak a Széll Kálmán téren, ezzel a legjobban jövedelmező trafikok közé tartoztak – a tér felújítása miatt viszont új helyszínt kell keresniük.

Ez a II. kerületben nem lesz egyszerű, hiszen a forgalmasabb csomópontokban egymást érik a dohányboltok, alig lehet a kétszáz méteres tiltózónán kívül helyet találni. Mint megtudtuk, itt már meg is történt a leépítés, a vállalkozó három alkalmazottját küldte el a Széll Kálmán téri bolt bezárása miatt.

Bezárták az évi félmilliárdos forgalmat bonyolító dohányboltot Fotó: Szabó Gábor - Origo

A megkérdezettek mellett más vállalkozások is bezárásra kényszerültek, például a giroszos vagy a Fornetti helyi kis büféje: az Origo úgy tudja, utóbbit egy család üzemeltette, akik minden bevételüket elvesztették a változással.

Foggal-körömmel

A nyilatkozók mindegyike visszatérne a Szél Kálmán térre – ahogy Hatházi Attila fogalmazott, foggal-körömmel kapaszkodnak majd régi helyükhöz – a felújítás után pedig újra pályázni fognak arra az öt helyre, amit várhatóan meghirdetnek. Hogy múltjuk miatt számíthatnak kedvezményre, nem egyértelmű: a főpolgármesteri hivatal szerint „városvezetői, testületi döntést igénylő kérdés", hogy a régi bérlők egy új pályázat kiírásakor előnyt élveznek-e.

Jóval kevesebb üzlethelyiség marad majd a Széll Kálmán téren, sokan végleg bezárták a boltot. A metrómegálló mellett állt a jól menő újságosbódé is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Változhat a havi bérleti díj is: tavaly még 35 400 és 45 200 forint között mozgott a fővárosi üzlethelyiségek négyzetméterára a téren, a főváros viszont új értékbecslést készíttet majd a felújítási munkák után.

Nem mindenki térhet vissza

Az újrakezdés viszont nem mindenkinek sikerülhet: a főváros csak öt kisebb üzlethelyiséget hagy meg, kettőt a támfal (vagyis a magasabb Várfok utcát a tértől elválasztó fal), hármat pedig az úgynevezett szolgáltatóépület területén.

Ilyen lesz majd a Széll Kálmán tér, ha elkészül Forrás: BKK

A látványtervek alapján már biztos, hogy elbúcsúzhatunk a közismert Gomba presszó épületétől és metróállomás melletti apró kioszkoktól, melyek tucatnyi kisebb-nagyobb vállalkozásnak adtak helyet, még több embernek pedig munkát.