Tarjányi: Profi munka volt a túszdráma lezárása

Párizs, túszdráma, címlapi
Vágólapra másolva!
Profik módjára, higgadt fejjel jártak el a francia rendőrök, csendőrök illetve kommandósok, akik összehangolt, bonyolult akcióval érték el, hogy a franciaországi terror mindkét helyszínén véget vetettek péntek késő délután a túszdrámának - kommentálta az akciót Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Origónak.
Vágólapra másolva!

Ha a beavatkozó egységek minden túszt nem is tudtak megmenteni, az összes túszejtővel végeztek vagy ártalmatlanították őket - állapította meg Tarjányi Péter, aki szerint a hatóságok és a titkosszolgálatok folytatják az elemző munkát, hogy felderítsék, kell-e tartani újabb, hasonló akciótól.

Profi módjára dolgoztak

Profi munka volt a franciaországi túszdráma lezárása, az első hírek alapján azt lehet mondani, hogy kiválóan összehangolták a bonyolult feladatot, hogy egyszerre két helyszínen avatkozzanak be az egységek - mondta az Origónak Tarjányi Péter.

Kommandósok menekítik ki a túszokat Páriszban a rajtaütés után Forrás: AFP

A biztonságpolitikai szakértő úgy vélte, az egységek felmérték: a terroristák mindkét helyszínen túszokat ejtettek, aligha hajlandóak megadni magukat, így békés megoldása nem lehet a helyzetnek. Ha végül a hírek szerint minden túszt nem is tudtak megmenteni, az összes túszejtővel végeztek, vagy ártalmatlanná tették őket, és a túszok többségét is kihozták, ami ebben az esetben a legfontosabb.

A profi fellépésbe Tarjányi szerint beleértendő az is, hogy bár nyilvánvalóan hatalmas volt a nyomás a hatóságokon, hogy vessenek véget a drámának, a beavatkozó egységeket ez sosem szabad, hogy befolyásolja, nekik higgadt fejjel, a lehető legjobb pillanatban kell cselekedniük az adott helyzetben.

Három forgatókönyv létezik

A túszejtéses esetek többsége három forgatókönyv alapján érhet véget általában - magyarázta a szakértő. Az első az úgynevezett halaszthatatlan beavatkozás. Tarjányi szerint az első híradások alapján ez történhetett a párizsi kóserboltban. Ilyenkor azért kell azonnal beavatkozni az egységeknek, mert például elkezdik kivégezni a túszokat.

Rendőrségi helikopter a másik helyszínen, a nyomdipari cég telephelyén Forrás: MTI/AP/Michel Spingler

Tarjányi szerint a legvalószínűbben ez a forgatókönyv történt boltban, hiszen a hírek szerint itt négy túsz meghalt, és többen is megsebesültek. Az ilyen esetekben a kommandósok egy része harcol a terroristákkal, másik részük pedig akár életük árán is igyekeznek minél több túszt megmenteni.

Egy másik lehetséges forgatókönyv a tervszerű beavatkozás, amikor a túsztárgyalók "kifárasztásra" játszanak, és kihasználják az akár véletlenül - mondjuk a túszejtők figyelmetlensége miatt - adódott lehetőséget a támadásra. Ilyenkor vetik be a precíziós lövőket a hatóságok - magyarázta.

Mindkét helyszínen túszokat ejtettek a terroristák Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

A harmadik forgatókönyv valósulhatott meg a másik helyszínen, a nyomdánál - a kitörés. Ilyenkor a túszejtők - hacsak nem lettek öngyilkosok, mert ez is előfordul - kitörnek az épületből és tűzharc alakul ki köztük és a kommandósok között - magyarázta Tarjányi, jelezve: a legfontosabb a túszok megmentése.

Alapos, elemző háttérmunka

Bár a világ az üldözésre figyelt, a két helyszínen beavatkozó egységeken kívül nagyon sokan dolgoztak a legalább ilyen fontos háttérmunkán - folytatta a szakértő. Tarjányi szerint az is tudatos volt, hogy a rendőrök a Párizsból menekülő terroristákat például útzárakkal igyekeztek gyéren lakott területre terelni.

Szabályos hajszát indítottak a Charlie Hebdo munkatársainak gyilkosai ellen Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Az elmúlt napok emellett nagyon komoly elemző háttérmunkával is teltek - magyarázta Tarjányi Péter. Az ilyenkor szokásos protokoll szerint bizonyítékokat gyűjtöttek például az eddigi összes helyszínről a terroristák ellen a későbbi felelősségre vonásukhoz.

Ezen kívül a terroristák hátterét is elemezték, ez a munka pedig nem ért véget, sőt, most előrelépett a fontossági sorrendben - tette hozzá. Tarjányi Péter szerint így tudják kideríteni, hogy hányan segíthették még az elkövetőket, illetve lehetnek-e még oylan társaik, akik miatt esetleg tartani kell újabb akciótól.