Öngyilkosság volt nekivágni a befagyott Balatonnak

Vágólapra másolva!
Pusztán őszi vitorlázásra alkalmas ruházatban találták meg azt a férfit, akinek holttestét vasárnap emelték ki a Balatonból a vízi mentők. Információk szerint az sem biztos egyelőre, hogy a 62 éves férfi jégszörfözés közben vesztette életét, erre csak abból következtettek, hogy nyitva találták a kölcsönzőt, ahol a sportszert tarthatta.
Vágólapra másolva!

Tudomásunk szerint az utóbbi évek első halálos balatoni jégbalesete volt a vasárnapi – közölte Kardos Gábor, a Balaton-átcsúszás és az első Balatoni Jégsport Találkozó szervezője a 62 éves férfi tragédiájával összefüggésben.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, életét vesztette vasárnap egy 62 éves férfi jégszörfözés közben a Balatonon, Örvényesnél. A sportoló a mindössze 4-5 centiméter vastagságú jégen szörfözött az örvényesi szabad strand előtti területen, majd eltűnt.

A vízi mentők a parttól 200-250 méterre találták meg a holttestet, amelyet a vékony jég miatt csak egy felfújható mentőplatform segítségével érték el, majd vittek a partra.

Kardos Gábor nyilatkozata szerint felelőtlenségre utalnak a rendelkezésre álló információk, hiszen minden illetékes fórum felhívta a figyelmet, hogy a balatoni jég nem vált alkalmassá a sportolásra, ráadásul a baleset napján már erősen olvadt a jég, olyankor különösen veszélyes a fagyott vízre menni. Ezt jogszabály is tiltja.

A férfi egyébként az örményesi strandon üzemeltetett szörfkölcsönzőt, és oktatta is a sportot.

Öngyilkosság volt nekivágni

Kardos Gábor háttér-információkra hivatkozva azt írta, hogy az áldozaton nem volt neoprénruházat, pusztán őszi vitorlázásra alkalmas ruhában találták meg. Egyedül a bakancsán volt valamilyen szöges talp mint speciális felszerelés.

Véleménye szerint még az sem biztos, hogy a férfi jégszörfözött, erre csak abból következtettek, hogy nyitva találták a szörfkölcsönzőt, ahol a sportszert tarthatta.

"Önmentésre alkalmas jégszög sem volt nála, de ilyen rossz jég esetében amúgy is öngyilkosság egyedül nekivágni, pláne idős embernek, akinek a szíve leállhatott akár már a beszakadás pillanatában, a jeges vízbe zuhanás általi sokktól is... főleg, mert nem volt rajta megfelelő ruházat, amiben bármi esélye lett volna a túlélésre" – írta Kardos Gábor.