Vágólapra másolva!
Nem jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentette a bíróság az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, Laborc Sándort. Azt azonban csak évtizedek múlva tudjuk majd meg, hogy miben nem volt bűnös Laborc, hiszen az egész ügy államtitok, így az eljárás végig zárt ajtók mögött folyt.
Vágólapra másolva!

Felmentette a Fővárosi Törvényszék a jogosulatlan adatgyűjtés vádja alól az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját - erősítette meg az Origónak Laborc Sándor védője a katonai tanács még kedden, nem nyilvános ülésen hozott ítéletét.

Felmentette a bíróság Laborc Sándor (a képen balról) volt NBH-főigazgatót Forrás: MTI/Illyés Tibor

Zamecsnik Péter ügyvéd az ügyről semmit nem árulhatott el, mivel az egész eljárást titkosították: a vádiratban érintett cselekmény, így a per is ugyanis nemzeti minősített adatnak - korábbi nevén államtitkoknak - számít, így évtizedek múlva, a minősítés lejárta után derülhet csak ki az ügy háttere.

Annyit tudni, hogy az ügyben 2013-ben indult nyomozás, majd idén januárban tartottak összesen két tárgyalási napot. A másodikon, január 20-án hozott felmentő ítéletet a törvényszék katonai tanácsa, de ez nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett. Zamecsnik szerint "vádat sem szabadott volna emelni".

A Portik - Laborc találkozó jegyzőkönyve - ehhez a mostani ügynek nincs köze Fotó: Origo

Laborc mellett felmentették a másik vádlottat, B. Lászlót is, aki Zamecsnik szerint nem ismert közszereplő. Hozzátette: az ügy "nem függ össze a sajtóban már korábban megjelentekkel, nincs politikai jellege." Vagyis nincs köze sem az UD-ügyhöz, sem a kémperhez, sem a Portik-Laborc találkozókhoz.