Jogerősen felmentették Szilvásyt az UD Zrt. ügyében

Szilvásy György árnykép Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY sziluett vádlott Budapest, 2014. január 31.
Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter várakozik az ellene hivatali visszaélés vádjával zajló per tárgyalása előtt a Pesti Köz
Budapest, 2014. január 31. Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter várakozik az ellene hivatali visszaélés vádjával zajló per tárgyalása előtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2014. január 31-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Minden vádpont alól jogerősen felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét. A zárt ajtók mögött kihirdetett ítélet helybenhagyta a tavalyi elsőfokú, szintén felmentő végzést.
Vágólapra másolva!

Jogerősen is felmentette Szilvásy Györgyöt a hivatali visszaélés vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla Nehrer Péter vezette bírói tanácsa a csütörtökön zárt ajtók mögött kihirdetett ítéletében - erősítette meg az Origo információját a Gyurcsány-kormány egykori volt titokminisztere.

Fideszesek beszélgettek

Szilvásy György azért állt immár egy megismételt első fokú tárgyalásban bíróság előtt, mert az UD Zrt. 2008 őszi kirobbanásakor a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként egy CD-n átadta a nemzetbiztonsági bizottságnak azokat a hangfelvételeket, melyeken elődei, Kövér László és Demeter Ervin korábbi fideszes titokminiszterek beszélgetéseket folytattak az UD Zrt. egyik akkori vezetőjével.

Kövér László is beszélgetett az UD Zrt. egyik vezetőjével 2008-ban Forrás: Szabó Gábor

Ezzel és „a politikai szálakat szükségtelenül hangsúlyozó, lejárató célzatú nyilatkozataival" Szilvásy jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek - tartalmazta a vádirat. Ám ahogy tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék, úgy most a másodfokon eljáró ítélőtábla sem látta bizonyítottnak a váddat, és helybenhagyta a felmentő ítéletet.

Szilvásy: korrekt ítélet

Az ítélet szóbeli indoklása szerint Szilvásy György nem állított valótlant a két fideszes politikusról, és akkor követett volna el hivatali visszaélést, ha titokminiszterként az UD-ügyben erről nem tájékoztatja az országgyűlés szakbizottságát illetve a közvéleményt - mondta kérdésünkre Sebes Péter ügyvéd, a volt kormánytag védője.

Szilvásy György szerint hat év után végre igazságot szolgáltatottak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Korrekt ítélet született - kommentálta felmentését az Origónak Szilvásy György. Úgy vélte, bár a vádiratból visszaköszönő rágalmak visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el annak idején, elégtételnek érzi, hogy hat év után igazságot szolgáltatott a bíróság egy olyan ügyben, amellyel rajta keresztül a Gyurcsány-kormányt is rágalmazták.

Többször felmentették már

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy Szilvásyt már 2012 tavaszán is felmentették ebben az ügyben, bár akkor rajta kívül még hárman ültek a vádlottak padján: a nemzetbiztonsági bizottság volt alelnöke, az MSZP-s Tóth Károly, valamint az MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly. A Pesti Központi Kerületi Bíróság akkor bizonyítottság és bűncselekmény hiányában mind a négy vádlottat felmentette.

Több körben is felmentette már a bíróság a volt titokminisztert Forrás: MTI/Komka Péter

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék 2013 januárjában részben ugyancsak az ügyészségi vádak megalapozatlanságára hivatkozott, amikor visszaküldte első fokra az ügyet, de jogerősen felmentette Tóthot, és Szilvásy ügyét elkülönítette az MDF-es politikusokétól.