Ismét a kormány ellen tüntetnek a fővárosban

internetadó, 2014.10.31
Vágólapra másolva!
Újabb utcai, kormányellenes demonstrációt tartanak késő délután Budapesten: a MostMi: Új országot építünk! elnevezésű civil szerveződés több ezer emberre számít.
Vágólapra másolva!

A Facebookra kitett közleményükben azt írják, hogy a 2012. január 2-ai, az önkényes alkotmányozás elleni tiltakozó tömegtüntetés harmadik évfordulójára szervezik a tüntetést, amely az elmúlt hónapokban már a sokadik kormányellenes demonstráció lesz.

Az elmúlt hónapok nagyobb tüntetései:

„Apátia és letargia”

A MostMi azt írja, hogy 2014-ben a három választást kísérő és követő társadalmi és politikai apátia és letargia ősszel váratlanul megtört, és soha nem látott demonstrációs hullám söpört végig az országon.

Az internetadótól a költségvetésig

Október 23-án pár ezer emberrel kezdődött, majd az internetadó ellen tüntető tízezrekkel folytatódott. Azóta az amerikai kitiltási botrányba keveredett adóhatósági vezetők ellen, a súlyos korrupció, az oktatás problémái, a jövő évi költségvetés embertelensége ellen is tiltakozó tömegek vonulnak az utcára hétről hétre, írják a szervezők.

Az internetadó elleni tüntetésekkel kezdődött Fotó: Polyák Attila - Origo

„Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében” – írja közleményében a MostMi.

Facebook-oldalukon délután az volt látható, hogy a kora esti demonstrációra több mint tízezer ember jelezte vissza részvételi szándékát.

Ők szólalnak fel

A tüntetés programja szerint a demonstráción felszólal Várady Zsolt, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az iWiW alapítója, Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója, Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája társalapítója, Csizi Zsolt, A Város Mindenkié aktivistája, Madarász Csaba, a részvételi demokrácia szakértője, Vágó Gábor mint „magyar állampolgár”, korábbi LMP-s képviselő, Kálmán László nyelvész és Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezés másik elindítója. A tüntetésen Sárosdi Lilla fog konferálni.

Az ellenzéki jelölt nem, az LMP viszont ott lesz

A fenti programból is kiderült, hogy nem fog felszólalni a demonstráción Kész Zoltán, aki az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indul majd februárban a veszprémi időközi választásokon. Pedig korábban úgy tűnt, hogy ő is mond beszédet, de a szervezők nem éltek az ajánlattal. Nincs harag, ahogy együttműködés sem – a tüntetők nem tudnak azonosulni a jelenlegi pártokkal, inkább sajátot alapítanának.

Az LMP ugyanakkor jelezte, hogy a demonstráción Schiffer András pártelnök, Szél Bernadett társelnök, Meszerics Tamás EP-képviselő és Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője is megjelenik majd.

Gyurcsányból sem kérnek

A korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szimpatizál a kormányellenes tüntetőkkel, és még karácsony előtt felszólította támogatóit, hogy a demonstrációkon használják a DK-s zászlóikat, jelvényeiket. Várady Zsolt a Facebookon akkor úgy reagált, hogy egyik párttal sem szeretnének kooperálni. „Ezúton is szeretném kérni a DK és az összes többi párt tagjait és támogatóit, hogy pártlogókat és pártzászlókat hagyják otthon.”

A tömegközlekedést is érinti

A demonstráció miatt módosul a kisföldalatti (1-es metró), a 105-ös és a 979-es busz közlekedése, közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Az estére tervezett tüntetés miatt lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között.