Ingyen autózhat az M3-ason Borsodban

Vágólapra másolva!
Két hónapig ingyen használhatják az autósok az M3-as autópálya Borsod megyei teljes szakaszait, miután vissza lehet kérni a matrica árát, amiért helytelenül jelölték díjkötelesnek az M30-as, Szirma és Felsőzsolca közti szakaszát. 
Vágólapra másolva!

Mint megírtuk, az M30-as Miskolcot elkerülő részét a napokban lehúzták az újonnan fizetőssé váltak útszakaszok közül.

M30-as Miskolcot elkerülő szakasza Forrás: Origo

Róna Márta, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetőjének vasárnapi tájékoztatása szerint „az útszakasz főút besorolású, ezért eredetileg is díjmentes volt. Sajnos a megyei térképen valóban rosszul volt jelölve, azonban az országos térképen jól szerepelt. A hibát javítottuk, a térképeken tudomásunk szerint nincs ehhez hasonló hiba. Akik csak és kizárólag emiatt vásároltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricát, kár őket nem éri, a matrica árát visszatérítjük az átmeneti rendelkezés ideje alatt.”

Vasárnap délután így festett a megyei térkép Forrás: Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ

Az átmeneti rendelkezés február végéig tart, tehát aki csak két hónapig szeretne az M3-ason közlekedni, az megteheti. Bemegy az ügyfélszolgálatra, azt mondja, csak az elkerülő útszakasz miatt vett matricát, és visszakapja az összeget, bármilyen kategóriáról van szó. (A buszok megyei éves díja például 20 ezer forint.) Ráadásul az 1470 forintos szolgáltatási díjat sem vonják le.

Róna Márta a munkatársaitól úgy tudja, viszonylag kevesen vettek csak azért matricát, hogy a tévesen kijelölt szakaszon közlekedjenek. Nem számítanak arra, hogy sokan élnek a kiskapu adta lehetőséggel, mert akkor az év további tíz hónapjára ugyanúgy matricát kell venni. Ha ezt valaki elmulasztja, a büntetés összege 14875 forint.