Hatszor lőtt rá a társát fához szorító autósra a rendőr

Vágólapra másolva!
Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a csütörtöki zalaegerszegi üldözés után. Több tucat betörés száradhat a kaposvári betörőbanda lelkén, akik rendőrökre is rátámadtak menekülés közben. Fának szorítottak egy rendőrt, egy másikat elsodortak, és a kilőtt kerekű autóval menekültek el, de végül elkapták őket.
Vágólapra másolva!

Célzott lövéseket adott le egy rendőr csütörtök hajnalban Zalaegerszegen egy autó kerekére, miután a vezetője megpróbált egy másik rendőrt fához szorítani, egy harmadikat pedig el akart sodorni. A rendőrök egy betöréssorozattal gyanúsított társaság tagjai ellen intézkedtek, amikor a lövések eldördültek, de senki nem sérült meg – közölte csütörtöki, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján Farkas Tibor városi rendőrkapitány.

Túl sok volt a betörés

Az előzményekről azt mondta, hogy október óta megszaporodtak Zalában, elsősorban Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen a betöréses lopások. Ezek közös jellemzője volt, hogy a kora esti órákban családi házakba, sorházakba hatoltak be ismeretlen elkövetők, akik utcáról nem látható erkélyajtókat, ablakokat feszítettek be, és rövid idő alatt teljesen feldúlták a kiszemelt ingatlanokat. Arany ékszerekre és készpénzre utaztak.

Zalaegerszegen csak decemberben 17 lakásbetörés történt, és szerdán késő délután is újabb esetről érkezett bejelentés. Emiatt vezettek be fokozott rendőri ellenőrzéseket

Pajszerrel volt tele az Audi

A rendőrkapitány szerint a kertvárosi helyszín közelében járőröző két körzeti megbízott egy gyanúsan viselkedő, német rendszámú Audival közlekedő férfira figyelt fel, akit egy benzinkútnál ellenőriztek. Mivel az 51 éves kaposvári férfi nem tudta megmagyarázni, hogy mit keres ott, miért használ német rendszámú autót, és mit keresnek nála – az időközben átvizsgált kocsiból előkerült – betöréshez használt vágó- és feszítőeszközök, sapkák és kesztyűk, illetve egy kormányoszlop alá rejtett mobiltelefon.

Kiderült, hogy a férfi két társát fuvarozta, akik közben éppen betörtek Zalaegerszegen. Míg az első helyen a riasztó miatt nem jártak sikerrel, a második esetben ékszert és készpénzt zsákmányoltak. A rendőrök ekkor valamennyi zalaegerszegi bevezető út mellett ellenőrző pontokat állítottak fel, hogy megtalálják az elkövetőket. Éjszaka a baki körforgalomnál el is fogtak két többszörösen büntetett kaposvári férfit, akik pont a társaikért igyekeztek volna Zalaegerszegre.

Kilőtt kerékkel hajtottak el

Az elkövetőkért csütörtök hajnalban egy harmadik autó is érkezett, amely egy diszkontáruház előtt vette volna fel őket. A járőröknek azonban gyanús lett két férfi – a szerdai betörések gyanúsítottjai –, ezért elfogták őket, éppen amikor megjött értük az autó.

Ennek a járműnek a vezetője volt az, aki tolatva egy út menti fához akarta szorítani az egyik rendőrt, miközben a másik rendőr kinyitotta az ajtót, hogy megállítsa őket. Ez utóbbit egy gyors gázadással elsodorták, de egy harmadik rendőr hat lövést adott le a bal első kerékre, de a menekülőknek sikerült elhagyniuk a helyszínt.

Végiglophatták az egész Dunántúlt

Az újabb útlezárásoknak köszönhetően alig egy órával később Nagykanizsán állították meg a kocsit, amelynek szétlyuggatott kerekét időközben lecserélték az elkövetők.

Farkas Tibor szerint összesen nyolc embert – köztük egy nőt – állítottak elő, valamennyien kaposváriak. Egy kivétellel mindegyikük büntetett előéletű, többségében vagyon elleni bűncselekmények, de csalás, sikkasztás, illetve hivatalos személy elleni erőszak és emberölési kísérlet is van a múltjukban.

A lefoglalt autók és a bennük lévő tárgyak, valamint a házkutatások alapján valószínűsíthető, hogy hasonló betöréses módszerekkel Székesfehérváron, Mosonmagyaróváron, Tapolcán és Várpalotán is jártak, és többtucatnyi bűncselekményt követtek el.