Gyurcsány nem tüntet, de ez nem tart örökké

Gyurcsány Ferenc előad felemeli a mutatóujját FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása lakossági fórum magyaráz MOZOG politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY előad felemeli a mutatóujját FOTÓ ÁLTALÁNOS gesztikulál Közéleti személyiség f
Debrecen, 2014. szeptember 29. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt debreceni szervezetének fórumán 2014. szeptember 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sem a most szombati, sem a jövő heti, Angela Merkel látogatása elé időzített tüntetésen nem vesz részt Gyurcsány Ferenc. A DK-elnök az Origónak azt mondta, előbb-utóbb közelednie kell egymáshoz a parlamenten belüli és kívüli ellenzéknek, nem lehet örökké civilnek mutatni egy politikai identitással bíró tömeget.
Vágólapra másolva!

Még egy ideig nem vesz részt politikai tüntetéseken Gyurcsány Ferenc. Nem megy el most szombaton a Szövetség Napjaként meghirdetett budapesti rendezvényre, ahol így biztosan nem is áll színpadra Bokros Lajos és Tamás Gáspár Miklós mellé, és szintén távol marad az egy héttel későbbi, Angela Merkel német kancellár február 2-i látogatása elé időzített demonstrációtól is.

Még egy jó darabig nem láthatjuk tüntetéseken Gyurcsány Ferencet Forrás: Origo

„Most még azt hiszem, korai lenne ezeken a tüntetéseken részt vennem, de nem lesz ez mindig így" – mondta Gyurcsány Ferenc az Origo kérdésére. A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ugyanakkor jelezte: a tüntetések szervezői is tisztában vannak azzal, hogy „előbb-utóbb közelednie kell egymáshoz a parlamentben belüli és az azon kívüli ellenzéknek".

A „százhatvanezrek" – így nevezi Gyurcsány a jövő heti tüntetést szervezőit, a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoportokat – a DK-elnök szerint pontosan látják ezt, és érzékelik azt is, hogy lassan lehet csak előrelépni, közelíteni a parlamenten belüli és kívüli ellenzéket.

A volt kormányfő figyelmeztetett: a távolságtartás Orbán malmára hajtja a vizet Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nem szeretnék rátelepedni a tüntetésekre, azzal viszont nem értek egyet, hogy civilnek mutatunk egy olyan tömeget, amely egyébként politikailag tagolt, és van identitása" – tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Megjegyezte: érti ennek az okát, de szerinte másoknak pedig azt kellene megérteni, hogy „ez így, bármilyen furcsa is, de Orbán Viktor malmára hajtja a vizet".

Emlékezetes, Gyurcsány nem vett részt az Operaház előtti 2012-es kormányellenes tüntetés évfordulójára szervezett január 2-i demonstráción sem. Akkor távolmaradását azzal indokolta, hogy „sok kritika és vita övezte a DK szimpatizánsainak részvételét".