Ezeken múlik a Fidesz-kétharmad

Némedi Lajos, Veszprém, Fidesz
Vágólapra másolva!
Két időközi országgyűlési választást tartanak Veszprém megyében, ezeken eldől, hogy megmarad-e a Fidesz–KDNP kétharmada az Országgyűlésben. A két körzet közül a Veszprém-központúban nagyobb az esélye annak, hogy veszít a kormánypárt, míg Tapolcán biztosabbnak tűnik a pozíciója.
Vágólapra másolva!

Két időközi országgyűlési választást is tartanak 2015 első félévében. Navracsics Tibor EU-biztosi kinevezése miatt február 22-én a Veszprém megyei 1-es, míg Lasztovicza Jenő halála miatt áprilisban-májusban lehet új voksolás a veszprémi 3-as választókerületben.

Némedi Lajosnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének kellene megtartania a kétharmados többséget Forrás: MTI/Kovács Tamás

A két választás legfontosabb tétje, hogy a Fidesz–KDNP megőrzi-e a kétharmados többségét. A 199 fős parlamentben 133 fő kell az alaptörvény módosításához is szükséges többségre, de jelenleg csak 131 képviselőjük van a kormánypártoknak. Ahhoz, hogy visszaálljon a 2014. májusi helyzet, a Fidesznek mindkét körzetben diadalmaskodnia kellene.

Nem volt szocialista áttörés

Elsőre ez nem tűnik lehetetlennek, mivel Veszprém megye soha nem volt a baloldali erők fellegvára. Még az 1994-es elsöprő MSZP-győzelmet hozó parlamenti választáson is a hét egyéni körzetből csupán négyet tudtak megnyerni. A szocialistáknak 2002-ben és 2006-ban sem sikerült a teljes áttörés a megyében, mivel az egyéni mandátumok többségét mindkét esetben a Fidesz szerezte meg.

Kész Zoltán veszprémi független ellenzéki jelölt sikere esetén nem lesz nagy tétje a tapolcai voksolásnak Fotó: Bielik István - Origo

A helyzetet és a feltételezett erőviszonyokat az változtathatja meg, hogy az elmúlt hónapok összes felmérése arról tanúskodik, hogy a Fidesz korábbi szavazóinak egy jelentős része a bizonytalanok táborába került. A Nézőpont Intézet kutatása szerint a labilis szavazók körében a kormánypártoknak van a legnagyobb tartalékuk.

Követték a trendeket

Azt persze nem lehet tudni, hogy ezek a folyamatok Veszprém megyében mennyire erősek. Támpont lehet, hogy korábbi közvélemény-kutatások alapján a megye választói is az országos preferenciák szerint változtak, persze némi jobboldali fölénnyel. Amit biztosan meg tudunk nézni, az, hogy a két választókerületben a korábbi választási eredmények alapján az egyes politikai oldalak mekkora eséllyel indulhatnak.

A veszprémi 1-es körzethez a megyeszékhelyen kívül még 24 település tartozik. A politikai oldalak versenyét 2002-ben, ha csak hajszállal is, a jobboldal nyerte, de 2006-ban már az országosan is győztes MSZP–SZDSZ kettősnek volt többsége. Bár a körzethez nagyon sok kis település tartozik, az ott lévő jobboldali fölény csak a 2002-es szoros eredmény esetén számított, 2006-ban már nem tudták ellensúlyozni Veszprém súlyát.

Nem volt abszolút többség

A választókerületben a 2014-es országgyűlési választáson sokan arra számítottak, hogy szoros eredmény fog születni, azonban Navracsics Tibor közel 20 százalékpontot vert rá a második helyezettre. A képet némileg árnyalja, ha a listás szavazatokat nézzük, mivel ott csupán 17 százalékponttal győzött a Fidesz–KDNP, és 44,63 százalékot ért el. A pártnak egyébként ebben a körzetben sem sikerült a szavazatok abszolút többséget megszereznie.

A Veszprém-központú választókerületben sem kapott abszolút többséget a Fidesz–KDNP Forrás: Origo

Erős baloldali hagyomány

A veszprémi 3-as számú körzet Tapolca központtal Ajka, Sümeg és Devecser mellett a Balaton-felvidéki települések jelentős részét fedi le. 2002-ben a Fidesz–MDF-szövetség a szavazatok 48,85, míg az MSZP és az SZDSZ együttesen 41,45 százalékát érte el. Négy évvel később a Fidesz–KDNP 47,13, míg a balliberális oldal 45,21 százalékot ért el. Érdekesség, hogy 2010-ben az MSZP ebben a választókerületben érte el a megyében a legjobb eredményét.

Életben maradt remények

A két választókerületet nézve egyértelműen látszik, hogy a veszprémi 1-es körzetben van nagyobb esélye annak, hogy a Fidesz vereséget szenvedjen. Bár a tapolcai körzetben, főleg Ajkának köszönhetően, a baloldalnak viszonylag erős támogatottsága van, a kistelepülések nagy száma miatt a mérleg inkább a jobboldal felé hajlik.

Ajkán nagyon erős a baloldal Forrás: Origo

Ha a Fidesz már a február 22-i választáson vereséget szenvedne, akkor a tapolcai megmérettetésnek jóval kisebb tétje lenne, mivel a kormánypártoknak nem lenne esélyük visszaszerezni a kétharmados többséget. Ha viszont sikerrel vennék a veszprémi 1-es körzetben tartott voksolást, akkor a várhatóan a tavasz második felében tartandó időközi megmérettetésen valamivel könnyebb dolguk lenne, mint februárban.