Még a kérdéseken töri a fejét Deutsch Tamás

Deutsch Tamás Internetkon Nemzeti konzultáció Deutsch Tamás Nemzeti konzultáció Deutsch Tamás, Laufer Tamás és Soltész Attila tartott sajtótájékoztatót az internettel kapcsolatos nemzeti konzultációról
Deutsch Tamás, Laufer Tamás és Soltész Attila tartott sajtótájékoztatót az internettel kapcsolatos nemzeti konzultációról
Vágólapra másolva!
Több hónapig fog tartani az internetes konzultáció, először a kérdésekről lehet majd konzultálni, majd az elfogadott kérdésekre májustól lehet szavazni – derült ki azon háttérbeszélgetésen, amelyet Deutsch Tamás tartott.
Vágólapra másolva!

Bár február 3-án indul az Internetkon.hu, csak tavasz végére derül ki, hogy pontosan milyen kérdések szerepelnek majd az internetről szóló nemzeti konzultációban – derült ki Deutsch Tamás csütörtöki, a konzultációról szóló háttérbeszélgetésén.

Deutsch Tamás szerint legalább 20 kérdés lehet a konzultáción Fotó: Polyak Attila - Origo

Közel 20 kérdés lehet

Ez azért van így, mert két hónapig várják azokat a javaslatokat, hogy miről is szóljon a konzultáció. Majd ezeknek a javaslatoknak a feldolgozását követően májustól júniusig derül majd ki, hogy mi lesz az a 15-20 kérdés, amely a konzultációban szerepel, és a kérdésekre július végéig fejthetik ki véleményüket az internetezők.

Azzal kapcsolatban, hogy a konzultáció eredményéből törvény is lehet-e, Deutsch azt felelte, hogy ez a lehetőség sincsen kizárva, de erről majd az Országgyűlésnek kell döntenie.

A fideszes EP-képviselő a konzultáció kapcsán nemzetközi példákat is bemutatott. Bécsben 2014-ben indult internetes konzultáció a digitális stratégiáról. Az Európai Bizottság is indított konzultációt frekvenciagazdálkodási kérdésekben.

Nagyon sokan tüntettek az internetadó ellen Forrás: Origo/Bielik István

Halott az internetadó

„Halottról jót vagy semmit. Az internetadóról szóló kezdeményezés hál' istennek halott. Jót nem tudnék mondani róla, így inkább nem mondok semmit" – mondta korábban Deutsch, megjegyezve: „az internetadó soha nem fog feltámadni". Ezt így is tartja helyesnek, mert nem értett egyet az ötlettel, és Orbán Viktor szerinte „bölcsen döntött", amikor levette a napirendről ezt a kérdést. Balatonfüreden még novemberben arról beszélt, hogy olcsó, és még annál is olcsóbb lesz a nemzeti konzultáció.

„Magyarország a világon elsőként vezetne be internetadót” – ezzel a címmel írt az új adóval kapcsolatos kormányzati elképzelésekről a Financial Times. Az internetadó ellen több tüntetés is volt. A demonstrálók az első tiltakozáson használt számítástechnikai eszközökkel dobálták meg a kormánypárt székházát.