Az LMP Polttól várja, hogy ne zúzzák be a bizonyítékokat

Polt Péter
Budapest, 2012. június 11. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Polt Péter legfőbb ügyész (k) érkezik az Ügyészség Napja alkalmából tartott ünnepségre, a Legfőbb Ügyészség dísztermébe. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyészhez fordul az LMP, nehogy megsemmisítsék a hétfői határidőben az önkormányzati választás terézvárosi ajánlóíveit, ami választási csalás bizonyítéka. Az Együtt-PM, az MSZP és a DK szerint a szocialáldemokraták polgármesterjelöltjének ajánlásai 90 százalékban "problémásak" voltak.
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint elfogadhatatlan lenne, ha megsemmisítenék az önkormányzati választási ajánlóíveket a VI. kerületben, miközben választási csalás gyanúja miatt nyomoznak, így azok bizonyítéknak tekinthetőek. Schiffer András ezért levélben fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy még a hétfői határidő előtt soron kívüli eljárásban foglalják le a vitatott ajánlóíveket.

Választási csalás gyanúja miatt nyomoznak, de nem foglalták le az íveket Fotó: Polyak Attila - Origo

Terézvárosban azután tettek feljelentést, hogy a Fidesz és a Schmuck Andor vezette szociáldemokraták által leadott ajánlóívek közül sok olyan volt, ahol az adatok egyeztek, de azokat nem ugyanaz a személy írta alá. A szocialisták közölték: az Együtt-PM, az MSZP és a DK által a választási bizottságba delegált tag legalább 270 ilyen aláírást talált, miközben a polgármesterjelöltséghez alig több, 300 szignó kellett.

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke szavaz Forrás: MTI/Kovács Attila

Az MSZP VI. kerületi szervezete felhívta a figyelmet, hogy a szociáldemokraták polgármesterjelöltje a választáson 102 szavazatot kapott. A Schmuck Andor vezette párt képviselőjelöltjeinek fejenként 30 ajánlást, vagyis 270-et kellett összegyűjteniük az induláshoz, míg a választáson 79 szavazatot kaptak - emlékeztettek.

Polt Péter legfőbb ügyésztől várják, hogy megakadályozza a megsemmisítést Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ajánlóíveket a törvény szerint a választást követő 90 nap utáni első munkanapon meg kell semmisíteni. Ez a határidő január 12-én, hétfőn jár le, ezért az ellenzéki pártok sürgetik, hogy addig a rendőrség foglalja le az íveket, amelyek bizonyítékok lehetnek. Schiffer András szerint ha az esetet nem vizsgálják ki megnyugtatóan, az az egész választási eljárás tisztaságába vetett hitet ingathatja meg.