Az Együtt képviselőjének sem tetszett az operaházi tüntetés

Szabó Szabolcs lakásjuttatás
Szabó Szabolcs (elöl), az Együtt PM politikusa, és Kónya Péter az Együtt-PM társelnöke, független képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. május 12-én.
Vágólapra másolva!
Keményen nekiment a január 2-i Operaház előtti tüntetés szervezőinek Szabó Szabolcs. Az Együtt csepeli-soroksári országgyűlési képviselője szerint nem lehet romkocsmákban megváltani az országot. Más baloldali politikusoknak sem tetszett a tüntetés szónokainak hangvétele.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk meglehetősen összekuszálódtak a szálak a közelmúlt utcai tüntetéseinek szervezői és a baloldali ellenzéki pártok között. A civilek nem szeretnének közeledni a különféle politikai erőkhöz, míg a pártok minél közelebb férkőznének a tiltakozásokhoz. Szintén a tüntetők szervezőit osztotta ki Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselője.

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselőjének nem tetszett a január 2-i demonstráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem valódi civilek?

Szabó szerint a mostani tüntetők nem valódi civilek, hanem ők voltak valódi civilek három éve, amikor politikai pártot alapítottak. „Először is érdemes leszögezni, hogy a tüntetés szervezői igen érdekesen határozzák meg saját maguk civilségét”. Három évvel ezelőtt sok valódi civil szervezet összefogásával, és a Szolidaritás koordinálásával tartották meg az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb ellenzéki tüntetését – olvasható Szabó Szabolcs Facebook-bejegyzésében.

Én magam is ekkoriban csatlakoztam a Szolidaritáshoz, mert érzeztem azt az erőt és elhivatottságot, ami elvezethet a rendszer megdöntéséhez. Ezt követően embertelen munkát végeztünk. Mi civilek. A semmiből szerveztük meg magunkat, fizetés és anyagi támogatás nélkül – emelte ki Szabó Szabolcs.


A MostMI! kormányellenes tüntetésen az Operaház előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Jobban látjuk a problémákat”

Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani tüntetőkkel szemben ők sokkal jobban látják a problémákat, és jobb elképzeléseik is vannak. „Mi már hosszú évek óta látjuk a problémákat, volt és van elképzelésünk a jövőre vonatkozóan, és tényleg megszakadtunk aktivistaként abban a melóban, hogy összeszervezzük a helyi választókerületekben azokat az embereket, akik tenni is hajlandóak ezért a bizonyos normális országért” – emelte ki.

„Na most ezek után kiállnak a január 2-itüntetés szervezői az operaházi tüntetés évfordulóján, és még csak szóba sem hajlandók állni a három évvel ezelőtti tüntetés szervezőivel, magukat tartva ügyeletes rendszerváltó forradalmároknak, elővezetnek néhány finoman szólva is eklektikus beszédet, majd elvonulnak romkocsmákba megváltani az országot.


A tüntetés szervezői valódi rendszerváltást követeltek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hát izé, gratulálok. Ez a belvárosban talán működik, de már a főváros peremkerületeiben sem. A vidéki településekről meg nem is beszélve. Ezt tapasztalatból mondom, ennyire már megismertem kutatóként az országot” – írta a politikus a Facebook-oldalán.