Molnár Zsolt: Magyarország valóban műveleti terület lett

Vágólapra másolva!
Magyarország műveleti terület, ám nem csak az amerikaiak mutatnak fokozott érdeklődést iránta, mondta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.
Vágólapra másolva!

A bizottsági elnök a Népszabadságnak azt mondta, erősen eltúlzottnak tartja Kövér László házelnök Magyar Hírlapnak adott interjújának azt a részét, amelyben most zajló negyedik világháborúról beszélt. Azzal ugyanakkor egyetért, hogy az elmúlt egy-másfél évben a világ alaposan megváltozott körülöttünk, amire szerinte a magyar külpolitika késve és rosszul reagált.

Kormányzati hibák

Nem vették észre – vagy ha észlelték, nem vették komolyan, és nem számoltak a következményeivel –, hogy az oroszukrán konfliktus új hidegháborúba sodorta a NATO-t, az Európai Uniót és Oroszországot, illetve, hogy alapjaiban megváltozott az együttműködésre törekvő orosz külpolitikai doktrína, feléledtek az orosz nagyhatalmi törekvések mondta.

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az Információs Hivatal az ukrán válság kezdete óta számos alkalommal bizonyította a nemzetbiztonsági bizottság előtt, hogy "képben van", előrejelzéseik minden esetben pontosak voltak mondta Molnár Zsolt.

Megnőtt az érdeklődés az ország iránt

A szocialista politikus szerint érzékelhetően megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, bizonyos értelemben valóban műveleti terület lett. Ukrajna és Oroszország közelsége, a múltban gyökerező gazdasági, kereskedelmi és privát kapcsolatok a kialakult helyzetben felértékelték a szerepét. Itt viszonylag gyorsan nyélbe üthetők titkos találkozók, megbeszélések tette hozzá.

"Az elhárítás természetesen teszi a dolgát. Azt a szövetségeseinknek sem engedjük meg, hogy törvénytelen eszközökkel megszerezzék a titkainkat" – mondta Molnár Zsolt, szerinte azonban eddig egyik szövetségesünk sem sértette meg az ország szuverenitását, az amerikaiak sem.