Március 15-én sem lehet Orbán Viktor háza előtt tüntetni

Hajdu János, a TEK főigazgatója és Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tart a Szíriában elrabolt két magyar kiszabadításáról
Vágólapra másolva!
Március végéig meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ Orbán Viktor otthona környékének lezárását, így például március 15-én sem lehet ott látó- és hallótávolságon belül tüntetni. 
Vágólapra másolva!

Három hónappal meghosszabbította a Terrorelhárítási Központ (TEK) azt a szerdán lejáró intézkedést, amely elrendeli Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti háza környékének lezárását - derül ki abból a december 19-i döntésből, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója írt alá.

Hajdu János TEK-főigazgató (jobbra) hónapokkal hosszabbította meg a lezárást Forrás: MTI/Kovács Tamás

A személy- és létesítménybiztonsági intézkedésről szóló, a korábbi gyakorlatot fenntartó utasítás szerint - a lezárást az indokolja, hogy "az érintett területen védett személyek tartózkodásával és közlekedésével kell számolni, ezért a védett személyek biztonságának (...) érdekében" indokolt az intézkedés.

Tüntetni csak korlátozottan

Az intézkedés alapján a gyülekezési jog továbbra is korlátozható az érintett utcákban, hiszen Hajdu János döntése alapján „a rendőrség az érintett területet lezárhatja, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, valamint az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti".

A lezárás a pirossal jelzett útszakaszokra vonatkozik Forrás: Origo

Ez alapján akár egy tüntetés megtartása is megakadályozható, pontosabban a lezárással érintett útszakaszokon kívülre szorítható. Ezen a környéken ez azt jelenti, hogy látó- és hallótávolságon kívülre kerülhetnek a miniszterelnök házától a demonstrálók.

Volt már ott demonstráció

Noha a terület lezárást már jó ideje fenntartja a TEK, korábban ezt nem mindig tartották szükségesnek, így előfordult, hogy elégedetlen tömegek bejutottak a Cinege utcába. Tavaly nyáron a devizahitelesek százfős csoportja követelte, hogy "Orbán Viktor jöjjön ki". A rendőrök akkor sorfallal akadályozták meg, hogy közelebb jussanak a házhoz, végül Orbán Viktor felesége jött ki, hogy megnyugtassa őket.

Devizahitelesek tüntettek, a kormányfő beavatkozását sürgették Fotó: Origo

Ezt megelőzően viszont már előfordult, hogy a TEK elővigyázatosságból elszigetelte a Cinege utca környékét. Ilyen megelőző intézkedést akkor hoztak például, amikor 2011. júnisában a Kossuth téren demonstrált a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek visszaállításáért, és eldöntötték, hogy Orbán Viktor otthona elé is vonulnak.

Pedig azokban a napokban Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem enged a tüntető rendvédelmisek nyomásának. Akkor a Tv2 Napló című műsorában a miniszterelnök dezertőröknek nevezte a tüntetőket, és jelezte: akkor is keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat,

Vonatozni engedik Orbánt

Nem mindig ilyen szigorú Orbán Viktor védelme. November elején meglepetést is okozott, hogy a kormányfő a családjával együtt vonaton, másodosztályon utazott haza Zürichből, miután meglátogatta Svájcban tanuló lányát. Kelenföldön szálltak le, a testőrök csak a pályaudvarra jöttek eléjük.

Orbánt általában testőrök vigyázzák - az előtérben sajtófőnöke, Havasi Bertalan Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Akkor Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő akkor az Origónak azt mondta, természetes, hogy a kormányfő bizonyos helyzetekben testőrök nélkül utazik. Erről előzetesen, írásban kell lemondania. A kérést kockázatanalízis után teljesítik, vagy nem: megvizsgálják, biztonságos-e védelem nélkül utaznia.