Lovarda is lesz az újjáépülő Várban kétmilliárdért

lovarda, fortepan
Vágólapra másolva!
A budai Vár rekonstrukciója részeként, a Nemzeti Hauszmann Terv szerint újjáépülhet az egykori királyi lovarda, amely a múlt század fordulóján épült Hauszmann Alajos tervei alapján, és a II. világháborúban semmisült meg.
Vágólapra másolva!

Kétmilliárd forintot különített el a kormány a 2015-ös költségvetésben az egykori királyi lovarda újjáépítésére a budai Vár rekonstrukciója részeként - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Körmenet a '30-as évek közepén, háttérben a lovarda épülete Forrás: Fortepan.hu

A múlt század fordulóján épült, a Vár rekonstrukciós programjának névadója, Hauszmann Alajos által tervezett lovardaépület a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett.

A szétlőtt lovarda oldalbejárata 1945-ben Forrás: Fortepan.hu

A kétszintes épületnek csak a keleti homlokzata maradt meg, és még sokáig romos állapotban volt, mire 1954 körül végleg elbontották.

A romos lovarda (a kép jobb szélén) 1949-ben, előtérben az Attila út házai Forrás: Fortepan.hu

A lovarda eredetileg mintegy 11 ezer négyzetméteres épületének újjáépítésre L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára novemberben már utalt.

Akkor azt mondta, a kormány fontolóra vette, hogy a Vár nyugati oldalán épülő, 300 férőhelyes mélygarázs fölé eredeti formájában visszaépíttesse a lovarda épületét.