Kétmilliót kap a legjobban kereső miniszteri biztos

Áder János; Kara Ákos Budapest, 2014. október 27.
Áder János köztársasági elnök (j) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárává nevezi ki Kara Ákost a Sándor-palotában 2014. október 27-én.
MTI
Budapest, 2014. október 27. Áder János köztársasági elnök (j) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárává nevezi ki Kara Ákost a Sándor-palotában 2014. október 27-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Alig fél évvel a kormány megalakulása után 32 miniszteri biztos dolgozik a kormányban, közülük 27-en pénzt is kapnak a megbízatásukért, míg a tavaly nyári rekord idején is csak 23 biztost fizettünk.
Vágólapra másolva!

A miniszteri biztosok túlnyomó többsége helyettes államtitkári illetményt, vagyis 748 ezer forintot kap a munkájáért. A pozíciót azonban mellékállásban is lehet űzni, így sok miniszteri biztos több helyről húzhat állami fizetést – írta a Blikk.

Kara Ákost októberben nevezte ki Áder János államtitkárnak Forrás: MTI/Kovács Attila

A legjobban Kara Ákos fideszes képviselő járt, akit ősszel neveztek ki infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárnak, miközben ugyanannál a tárcánál a győr-gyönyűi kikötő fejlesztéséért felelős miniszteri biztos volt. Így a politikusnak jelenleg egyszerre jár az államtitkári, a helyettes államtitkári és a képviselői fizetés is a Kormányzati Kommunikációs Központ Blikknek elküldött adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy 1 millió 969 ezer forintot keres havonta.

Kara lemond a díjazásról

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya közleményt adott ki, amelyben azt írták: Kara Ákos saját kérésére a tárcavezető hamarosan utasítást ad ki, hogy 2015. január elsejétől ne járjon neki jövedelem a miniszteri biztosi feladatok ellátása után. Mint írták, az Országgyűlés decemberi törvénymódosítása ugyan nem zárja ki automatikusan a párhuzamos jövedelemszerzést január elsejétől, de ettől a naptól Kara Ákos az eredeti szándék szerint sem kapott volna díjazást.

Többet keresnek, mint Orbán

A Miniszterelnökségen is vannak duplázó állami vezetők, Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkár és Kandra Ildikó gazdálkodásért és személyügyekért felelős helyettes államtitkár szemé­lyében. Takács 1 millió 745 ezer, Kandra pedig 1 millió 720 ezer forintot keres a biztosi mellékállással együtt, vagyis nagyobb a fizetésük, mint a miniszterelnöknek.

A Blikk teljes cikkét itt elolvashatja.