Itt vannak a hivatalos térképek az új útdíjakról

útdíj, megyei matricák pest megyei térkép
Vágólapra másolva!
Kezdhet kalkulálni, hol, mennyi útdíjat fizethet majd.
Vágólapra másolva!

Közzétették azokat a térképeket, amelyek alapján ki lehet számolni, hol kell, és hol nem kell majd megfizetni a január 1-jével életbe lépő új útdíjakat az autópályákon, illetve a városokba bevezető, elkerülő utakon. A térképeket elérheti az Utinform, a Kormany.hu, illetve a Nemzetiutdij.hu oldalakon, de innen is átkattinthat (a linkek mögött pdf-ek vannak):

Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéről nincs térkép, mert itt nincs útdíjköteles útszakasz.

A térképeken pirossal jelölték a fizetős szakaszokat, zölddel a nem fizetősöket. Egy adott megyei matricával a megyében található utolsó csomópontig használható egy-egy fizetős út, az az utáni szakasz használatához – hiába van még a megye határain belül – már a következő megyére érvényes matricával is rendelkezni kell.

Amikor legalább két matrica kell

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a rendelet minden esetben az adott megye díjköteles úthálózatán engedi a közlekedést, azaz egy szomszédos megyére már egy másik megyei matricát kell megvásárolni. Tehát a térképeken narancssárga színnel jelölt szakaszokat csak a szomszédos két megye matricájával lehet használni.

A Veszprém megyei matricát is meg kell vásárolnia annak, aki a megyehatáron belül használja az M7-est. Tehát aki Balatonvilágosnál hajt le az autópályáról – de van Somogy és/vagy Fejér megyei matricája –, annak is meg kell váltania a Veszprém megyei matricát.

Türelmi idő

Ami Budapest körül elsőre látszik, az, hogy hiába lesz ingyenes a Megyeri híd használata, az M0-s rávezető szakasza fizetős, egészen az M3-as autópályától a 2. számú főútig. A térképeken érdekesen mutatnak azok a bevezető és elkerülő útszakaszok, amelyek nem csatlakoznak autópályákhoz, így Somogy megyében a Kaposvárt elkerülő 61-es út, illetve Vas megyében a Szombathely és Vát között használható M86-os autóút.

Egy megyei matrica díja ötezer forint egy évre. Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.