A tűzzel játszottunk - szilveszteri tűzijáték teszt

Vágólapra másolva!
Az év utolsó napja mindenki számára a legnagyobb durranás. Szinte mindenki durrant is valamivel, de csak kevesen ismerik mélyrehatóan a különböző pirotechnikai eszközöket, és a durrantásra vonatkozó előírásokat. Nincs is újév petárdákkal kapcsolatos sérülések nélkül. Az Origó összeszedte a hatályos szabályozásnak megfelelő pirotechnikai kategóriákat, és tesztelte a különböző robbantható termékeket. 
Vágólapra másolva!

Az 1. pirotechnikai osztály a legenyhébb. Az ide sorolt játékos vagy tréfás pirotechnikai termékeket már a 14 év fölöttiek is szabadon megvásárolhatják, és - a használati útmutatásnak megfelelően - alkalmazhatják is.

A 2. pirotechnikai osztálynál a korhatár is szigorúbb. Itt a termékeket csak 16 év fölötti személyek szerezhetik be, évente maximum nettó 1 kilogramm hatóanyag-mennyiségig.

Ezek az eszközök szabályszerű tárolást igényelnek, és szintén szabadon használhatóak, természetesen betartva az útmutatóban foglaltakat. A szabályozás értelmében a fellövés helyszíne nem eshet közterületre és természetvédelmi terület sem!

A 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket csak nagykorú személyek vásárolhatják és tárolhatják, december 28. és 31. között. A legnagyobb birtokolható mennyiség nettó 3 kg.

Itt már a felhasználhatóság időpontját is korlátozza a rendelet:

A fenti időszakon kívül magánszemély ilyen terméket nem tarthat és előzetes bejelentés után is csak szakképzett pirotechnikus használhatja fel.

Mi így játszottunk a tűzzel. Forrás: Origo

Munkatársaink természetesen törvénytisztelő állampolgárok, ezért ilyen besorolású terméket még tesztelésre sem használtak a videó elkészítésekor.