Nagyon brutális mínuszok jönnek

brutális mínuszok
Vágólapra másolva!
A következő napokban fogcsikorgatóan hideg lesz Magyarországon. Szilveszter éjjelén akár mínusz 15 fok is lehet. De utána sem javul a helyzet. Ilyenkor nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben, hanem azok is, akik otthon vannak, a baj ugyanis a fűtetlen helyiségekben is bekövetkezhet. A mentők és az ÁNTSZ most mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy körültekintően készüljenek föl a brutális hidegre.
Vágólapra másolva!

A kihűlésre, a fagyásra, a megfelelő öltözködésre illetve a szén-monoxid-mérgezés kockázatára figyelmeztetnek a mentők és az ÁNTSZ. Nem csupán azok fagyhatnak meg ugyanis, akik az utcán élnek, vagy egy hirtelen rosszullét, illetve túlzott alkoholfogyasztás miatt a szabadban töltik az éjszakát, hanem azok is, akik nem tudnak fűteni otthon, és a hideg lakásban vannak.

Barkácsolt fűtőberendezések

Ha tartósan 15 fok alatt van a hőmérséklet a lakásban, akkor bárki kihűlhet. Ezért a mentők most arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljünk a környezetünkben élő gyenge, idős emberekre és a szegényebbekre. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni.

Fontos jobban odafigyelni az idősebbekre a hidegben Forrás: MTI/Lakatos Péter

És örökös baleseti veszélyforrás ilyenkor télen a szén-monoxid-mérgezés is. Erre külön felhívják figyelmet a mentők. A nagy hidegben ugyanis sokan ellenőrizetlen, "barkácsolt" berendezéseket használnak ahhoz, hogy felmelegítsék a lakást. Ha fejfájást, szédülést vagy hányingert észlelünk, akkor azonnal szellőztetni kell, és hívni a mentőket.

Az alkohol nem melegít

Természetesen az utcán a legveszélyesebb a helyzet – írják az Origónak eljuttatott közleményükben a mentők. Ilyen hidegben nem kell több, akár 10-20 percnyi földön fekvés is elég ahhoz, hogy a szervezet lehűljön, ez szélsőséges esetben halálhoz vezethet.

Ilyenkor különösen veszélyben vannak a hajléktalanok Forrás: Origo

És hatalmas tévhit, hogy az alkohol felmelegít a hidegben. Ilyenkor ez különösen veszélyes, ráadásul, ha valaki sokat iszik, akkor megbéníthatja a szervezet hőtermelését, elősegítve a test gyors kihűlését. Szilveszterkor a fiatalok és az idősebbek egyaránt gyakran kirúgnak a hámból. Érdemes tehát azonnal segítséget, mentőt hívni, ha látunk valakit az utcán, aki rosszul lett, és a földön fekszik.

Az alkohol nem egyáltalán nem melegít Forrás: Origo

A szakemberek azt kérik, ha ilyet tapasztalnak, akkor hívják a 112-es, 104-es segélyhívószámok valamelyikét. Ha hajléktalant látnak az utcán, akkor a Máltai Szeretetszolgálatot is tárcsázhatják a +36-1-338-4186-as telefonszámon.

Sál, sapka, kesztyű

Az ÁNTSZ nem győzi hangsúlyozni, hogy a mínuszokban nagyon fontos a réteges öltözködés. A szakemberek tapasztalatai alapján még mindig sokan hajlamosak arra, hogy nagy hidegben is lengébben, kigombolt felsőben mennek ki az utcára. Ebben a hidegben pedig különösen figyelni kell arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljünk, mert a lábujjak könnyen megfagyhatnak. Hasonlóan kell védenünk a kezünket és fejünket is. Mínusz 10 fok alatt kesztyű, sapka, sál nélkül nem szabad az utcára menni.

Mínusz tíz fok alatt elengedhetetlen a sapka meg a kesztyű Forrás: MTI/Lakatos Péter

A gyerekekkel azonban jobb, ha otthon maradunk. Ha mégis muszáj kimenni velük, akkor nagyon melegen kell felöltöztetni őket, és lehetőleg rövid ideig legyünk velük a szabadban. Ugyanez vonatkozik az idősebbekre és a betegekre.

Az autósok is vigyenek magukkal meleg takarót, folyadékot Forrás: Origo

Az autósok esetében különösen fontos, hogy vigyenek magukkal meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, teát. A hidegfront miatt idegesebbek lehetünk, ilyenkor több lehet az agresszív sofőr. Az ÁNTSZ nem győzi hangsúlyozni, hogy legyünk egymással türelmesek, elnézőek, ezzel csökkenthető a balesetek kockázata.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék.

Jön a brutális hideg

Már kedden nagyon hideg lesz. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 10 fok körül valószínű, de a vastag hóval borított, szélvédett tájakon ennél hidegebb idő várható. Nappal legjobb esetben is mínusz 1 fok lehet.

Jég borítja a balatonfenyvesi strandot Forrás: MTI/Varga György

Szerdán, szilveszter éjjelén köszönt be a brutális hideg. A leghidegebb órákban mínusz 13 és mínusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a vastag hóval borított, szélcsendes tájakon mínusz 15 fok alá is hűlhet a levegő. Újév napján, csütörtökön sem lesz jobb a helyzet, ahogyan pénteken sem. A hétvégén picit melegszik az idő, ahogy az elmúlt napokban, általában mínusz 6 és mínusz 1 fok körül alakul hőmérséklet, nappal pedig nem lesz több plusz 4 foknál.