90 baleset történt a behavazott utakon

hó havazás magyarország 2014 december
Páprád, 2014. december 28. Árokba csúszott, behavazott autó a Baranya megyei Páprádon 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A havazás két napja alatt 90 baleset történt, buszok és kamionok borultak árokba vagy fordultak keresztbe a csúszóssá váló utakon. Hólánc, téli gumi nélkül ne is induljon el - figyelmeztet a katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Országszerte gondot okozott a hóesés, a legtöbb elakadást, balesetet az ország déli területein, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből jelezték, ahol 20-30 centis hó esett vasárnap este. A Közútkezelő folyamatosan tisztítja az autópályákat és főutakat, amik járhatóak, bár helyenként latyakosak az erős szél és hóátfúvás miatt.

Járhatóak, bár néhol latyakosak az utak hóátfúvás miatt Forrás: Origo

Nem bírtak a hóval

A hétvégén 90 közlekedési baleset történt, 90 százalékuk pedig összefügg a havazással. Általában csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkezett hír - mondta az Origónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Árokba csúszott, behavazott autó a Baranya megyei Páprádon Forrás: MTI/Sóki Tamás

Jól jön a hólánc

Mukics Dániel arra is figyelmeztetett, hogy bár a havazás Dél-Magyarország kivételével mindenhol megszűnt, téli gumi, hólánc és kis lapát nélkül továbbra sem ajánlott autóval közlekedni. Jó, ha van nálunk feltöltött mobil is, ha esetleg elakadnánk a hóban - tette hozzá a szóvivő.

Hólánc, téli gumi nélkül továbbra sem érdemes útra kelni Forrás: Thule

Nézzük meg a neten

Mielőtt útra kelünk, érdemes tájékozódni: a meteorológiai szolgálat honlapján láthatjuk, hol van éppen riasztás a hóhelyzet miatt, de az Útinform és az ingyen letölthető VÉSZ-alkalmazás is segít a balesetek megelőzésében.