Bújtatott fizetésemelést kaptak a minisztériumi vezetők

Balog Zoltán és Kurucz Éva sajtótájékoztatója
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Titokban emelték a minisztériumokban dolgozó vezető tisztségviselők fizetését. A közigazgatási államtitkárok és helyettes államtitkárok nagy többsége több pénzt vihet haza, mint a hivatalos alapilletménye. 
Vágólapra másolva!

A kormánytisztviselőkről szóló törvény szerint a helyettes államtitkárok alapilletménye 748 ezer forint havonta. Ezt azonban a miniszter saját hatáskörben legfeljebb 30 százalékkal megemelheti, mely lehetőséggel élt is mindegyik miniszter – tudta meg a Blikk. A rekordszámú, 99 helyettes államtitkárból 88-nak emeltek a fizetésén, egy fejesnek ez átlagosan kétmillió forint pluszpénzt jelent évente.

Balog Zoltán minden helyettesének megemelte a fizetését Forrás: MTI/Soós Lajos

Balog Zoltán elégedett

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere például mind a 19 helyettes államtitkárának, valamint a közigazgatási államtitkárának emelt fizetést biztosít. Hende Csaba honvédelmi miniszter sem szűkmarkú a helyettes államtitkáraival, mind a hárman 30 százalékkal többet vihetnek haza. Ez azt jelenti: 748 ezer forint helyett 972 ezer az illetményük.

Többet keres, mint a főnöke

A közigazgatási államtitkárok fizetésemelésénél az a helyzet állt elő a legtöbb minisztériumnál, hogy ezáltal többet keresnek, mint a miniszter. Az államtitkárok alapilletménye 997 ezer forint, ezt a legtöbb esetben 1 millió 296 ezerre tornászták fel. Így például a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Szijjártó Péter fizetése 1 millió 102 ezer forint, míg Kohut Balázs közigazgatási államtitkár közel kétszázezer forinttal többet keres a főnökénél.

A teljes cikket itt elolvashatja.