Csalódottak rohama az üzletekben

Sorban állók a Media Markt áruház ügyfélszolgálata előtt, ahol visszaadhatják vagy kicserélhetik a karácsonyra ajándékba kapott bontatlan termékeket az ünnepek utáni első nyitva tartáskor
Sorban állók a Media Markt áruház ügyfélszolgálata előtt, ahol visszaadhatják vagy kicserélhetik a karácsonyra ajándékba kapott bontatlan termékeket az ünnepek utáni első nyitva tartáskor
Vágólapra másolva!
Kicsi a pulóver, rossz a gyereknek vett tank, esetleg negyedik ugyanolyan nyakkendőt adta apósának? Pánikra nincs ok, sok mindent vissza tud cserélni, ha nem dobta ki a számlákat. Megmutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Tömött sorokban állnak a karácsonyi ajándékokat becserélni vágyó vevők az áruházakban, a fővárosban és vidéken, így Debrecenben is túltherheltek a bolti ügyfélszolgálatok.

A fogyasztóvédelem készült a rohamra: bogoldalán össszegezte karácsonyi nagybevásárlással kapcsolatos tudnivalókat, amik akkor is segíthetnek, ha már beleszaladtunk pár pofonba a szeretet ünnepén. Pár tipp, amire érdemes figyelnünk, ha már felesleges ajándékot adtunk vagy kaptunk.

Ne dobjunk ki semmit

Aranyszabály a papírok, a blokk, nyugta, számla megtartása. Ha most véletlenül kidobtuk, jövőre mindenképp őrizzük meg a dokumentumokat, hiszen ez lesz a legfőbb érvünk a visszavitelkor – a reklamációval csak akkor kell törődnie a kereskedőnek, ha bizonyítani tudjuk, hogy nála vettük a terméket.

Karácsony utáni roham a a Media Markt áruház ügyfélszolgálata előtt, ahol a vevők visszaadhatják vagy kicserélhetik a karácsonyra ajándékba kapott bontatlan termékeket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A boltoson is múlik

Jó tudni, hogy a boltvezető csak a hibás terméket köteles visszacserélni nyugta ellenében – ha nem vagyunk biztosak benne, hogy jó méretet, színt vagy típust választottunk, már a vétel előtt érdeklődjünk a csere, levásárlás lehetőségéről.

Nem kell pánikba esni, ha hibás vagy rossz méretű ajándékot adtunk-kaptunk, a blokk segít Forrás: Thinkstock

Mindig ellenőrizzük azt is, hogy a vásárlás után kapott papír tényleg nyugtának számít-e. A fogyasztóvédelem tapasztalatai szerint csak a számológépből kinyomtatott cetlit kapják meg, ami semmit sem igazol, ha visszavinnénk az árut.

Az olcsóbb az igazi

Kínos a pénztárnál észrevenni, hogy a kosárba dobott világítós póni jóval drágább, mint hittük, de nem biztos, hogy mi voltunk figyelmetlenek. Érdemes összevetni a polcon és a nyugtán szereplő árat: ha különbözik, a kereskedőnek kötelessége az olcsóbbat felszámolnia.

Jobb a jótállás

A tízezer forintnál olcsóbb termékekre két éves szavatosság, az ennél drágább cikkekre viszont egy éves kötelező jótállás vonatkozik. Utóbbi kényelmesebb, mert meghibásodás esetén kevesebb dolgunk lesz - nem nekünk, hanem a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy vétlen a termék hibájában.
A szavatosság vagy garancia esetén hat hónapig billen javunkra a mérleg, utána viszont nekünk kell igazolnunk "ártatlanságunkat".

Csalóka fények

Karácsonyi vagy kültéri fényfüzérek vétele előtt keressük a lámpasoron található feliratokat. Ha nem találjuk a CE jelzést, gyanakodhatunk, ennek mindenképpen szerepelnie kell – de intő jel az is, ha a vezetéke keskeny keresztmetszetű, ami tűzveszélyességre utalhat.

Az égősoron keressük meg a biztonsági tanúsítványok jelzéseit. Fontos az is, hogy a vezeték ne legyen túl keskeny Forrás: Origo


Az égősoron ellenőrizzük az IP-számsorát: a kültéri lámpák IP-jében a második számjegy nem lehet 0, a nulla mindig beltéri fényforrásra utal, mégha utcai lámpaként is akarják ránk sózni.
Ha biztosra szeretnénk menni, akkor olyan fényfűzért vegyünk, amit biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.

Fullaszt és mérgez

A korhatáros besorolás a játékokon sem dísz: ha gyereknek vásárolunk, mindenképpen figyeljünk ezekre: 3 éves kor alatt életveszélyes apró darabokból álló játékokat venni a kicsiknek, és szüleiket sem érdemes ételformájú szappannal, fürdőgolyókkal megajándékozni, A színes, szagos mérgeket a gyerek azonnal bekapja.

A gyerekek könnyen valódi finomságnak hihetik a színes, gyümölcsformájú radírokat, az apró gumidarabok viszont a légcsőbe kerülhetnek Forrás: nfh.hu

A fentieken túl, a fogyasztóvédelem jogi kisokossal is segít abban az esetben, mit tehetünk és mire vagyunk jogosultak, ha nem vált be a karácsonyi ajándék.