Nem Lázár Jánost támogattam, hanem az értékrendjét

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
Kiss-Rigó László
Vágólapra másolva!
Az egyháznak és a politikának is a közösséget kell szolgálnia, „az egyház ne politizáljon” felszólítás már csak ezért sem jelent némasági fogadalmat. Erről Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök beszélt az Origónak. A katolikus főpap közismerten focirajongó, momentán stadiont épít, ezért a közügyeket is jócskán érintettük. Kiderült például, számára dicséret, ha valaki szóvá teszi, miért szentelte fel a felcsúti stadiont, és a karácsony apropóján készített interjúba Lázár János is bekerült.
Vágólapra másolva!

Hogyan lehet évről évre mindig aktuális üzenetet megfogalmazni karácsonykor?

Nem olyan nehéz dolog. Közhelynek tűnik, de igaz, hogy az üzenet örök érvényű, de mindig aktuális. A nap mindig süt, de attól függően, hogy felhős idő van, pára vagy éppen szmog, nem mindig érezzük ugyanúgy. A keresztények számára a karácsonynak tehát egyetemes üzenete van, de ez az egyetemesség nem statikus, hanem dinamikus: minden élethelyzetben mást tudunk megragadni belőle.

A nap az idén is sütött. Ezúttal a felhők vagy a köd zavarta?

Gyümölcsöző és kegyelemmel teli volt ez az év, hálás vagyok, hogy ezeket megélhettem.

Szépen halad a dóm felújítása Fotó: Bielik István - Origo

Ha ki kéne ragadni néhány dolgot, miért volt hálás az idén?

Nem gondolkodtam még ezen, úgyhogy nem fontossági sorrendet említek: elindult és szépen halad a szegedi dóm felújítása, értelmes fiatalembereket tudtam pappá szentelni, akik vállalják az egyházmegye szolgálatát, és mindig nagy öröm felújított iskolákat átadni.

A Lázár-epizód

A dóm felújításához több mint kétmilliárd forinttal járul hozzá a Lázár János által felügyelt Nemzeti Fejlesztési ügynökség, önt pedig sokan kritizálták amiatt, hogy 2010-ben részt vett Lázár hódmezővásárhelyi kampányzáróján. Nehéz nem arra gondolni, hogy a kettő összefügg.

Ezeket az ember nem veszi komolyan.

Tehát nincs összefüggés?

Mire gondol?

Tiszteletét tette egy kampányrendezvényen...

És mit szól ahhoz, ami ma körülötte zajlik?

Hál’ istennek nem vagyok politikus, és szerencsére nem kell a politikai módszerekkel foglalkoznom.

De nem csalódott benne, mondjuk az egymilliós karóráját látva?

Mihez képest? Polgármesterként hatékonyan vezette a városát, képviselői és miniszteri munkájában is ezt látom. Nem dolgom megítélni a karóráját.

Lázár János most is hatékony Fotó: Bielik István - Origo

Csak a Fidesz

Mennyire folyhat bele egy püspök a politikába?

Ez érthető. De az egyházak akár a legvégsőkig is elmehetnek, hiszen ugyanaz a feladatunk, mint a politikáé: a közösség szolgálata. Ez a kötelességünk.

És mi alapján gondolja, hogy a keresztény ügyeket a most regnáló pártok képviselhetik a legjobban?

Először az ígéreteik, aztán a tetteik alapján. És most már eredményekről is be tudunk számolni. Ez már nem csak hit, hanem a tapasztalat kérdése is.

Erdő Péter nemrég kritikával illetett több kormányzati tervet: a szociális intézmények egyházi átvételét, illetve a hívek fix összegű hozzájárulásának beszedését az államra bízó német egyházfinanszírozási modell bevezetését. Egyetért a bíboros bírálataival?

Nem örülnék annak, ha az önkéntes egyházi hozzájárulást az állam szedné be, vagyis nem értek egyet a német modell lemásolásával. A szociális intézmények fenntartása ideális esetben az egyház fő feladatai közé kellene, hogy tartozzon, de én itt helyben csak úgy vettem át ilyen intézményeket, ha az érintettek – pedagógusok, diákok szülei – ezt 90 százalékos többséggel megszavazva, írásban kérték. Örömmel megkezdtük a tárgyalásokat minden ilyen esetben.

Ugyanaz a feladatunk, mint a politikának Fotó: Bielik István - Origo

Nem szerencsés, ha egy szociális intézmény közössége azt veszi észre, hogy egyik napról a másikra, a megkérdezésük nélkül valamelyik egyház fenntartásába kerülnek. Főleg, ha nem szeretnének lelki-szellemi kapcsolatba kerülni azzal az egyházzal.

Azért nem megszokott, hogy a jobboldali kormány és az egyházak valamiben ne értsenek egyet.

Lehet, hogy egyesek szerint így van, de például azt a keretmegállapodást, ami alapján állam és egyház együttműködik, nem is ez a kormány kötötte. Csak rajtunk múlik, hogy ezt a keretet hogyan töltjük ki.

Családpasztoráció a stadionban

Ön köztudottan focirajongó, sőt, éppen stadiont építenek. Mennyire egyházi feladat ez?

Nem a Maracana-stadiont építjük, a mienk nagyjából hatezer fős lesz. A sport, az ifjúság- és egészségvédelem pedig az alapvető céljaink közé tartozik.

Nem voltak házon belül olyan hangok, hogy annak a pénznek jobb helye is lenne?

Nehezen lenne jobb helye. A stadion egyszerre fog családpasztorációs, ifjúsági, oktatás-nevelési célokat szolgálni, hiszen intézményeinkben tanul tízezer diák és több ezer állami gondozott fiatalról is gondoskodunk. Nehéz lenne találni ennél hatékonyabb dolgot. Kritikus hangok persze vannak, nekik azt szoktam mondani, hogy a sport a lelki egészséghez is fontos.

Elfogadják az érvelést?

Nekem kötelességem rávezetni az embereket a jóra. Akik hagyja magát és értelmes, az valószínűleg elfogadja.

Ön részt vett a felcsúti Pancho Aréna megnyitóján...

Sok ezer emberrel együtt. Miért érdekes ez?

Nem érezte akkor annak a veszélyét, hogy ezt politikai szerepvállalásként fogják értékelni?

Dehogynem. De ez engem abszolút nem zavar, sőt élvezem.

Ha valakinek nem tetszik az, hogy egy református kollégával imádság formájában jókívánságot mondtunk, az számomra dicséret.

Ha valaki értelmes, akkor elfogadja a stadionépítést Fotó: Bielik István - Origo

Nincs harag Botkával

Mit gondol, kizárt, hogy az ellenzéki pártok (MSZP, DK) hitelesen tudják képviselni az egyházi ügyeket?

Igen. A DK vezetője például mondott olyan dolgokat, amiket nem lehet összeegyeztetni a keresztény értékrenddel.

És ha önnek lenne egy DK-s híve?

Biztosan van is, de mi egyedül Krisztusnak lehetünk a hívei. Az evangéliumi tanítás nem vélemény vagy ízlés kérdése. Ennek ellenére őt is próbálnám mindenben támogatni.

Az októberi önkormányzati választáson Szegeden az egyázmegye ifjúságvédelmi szakszolgálatának főigazgatója indult a Fidesz színeiben, de Botka László eléggé megverte. Nem volt csalódott? Kothencz Jánost sokan csak az ön jelöltjeként emlegették.

Örültem volna, ha ő nyer, biztosan jól végezte volna a dolgát. Valaki leglább példát mutatott, hogy mit kellene csinálni. De ettől meg sem az ő, sem az én kapcsolatom nem romlott meg Botka Lászlóval. Véleménykülönbségeink nyilván vannak, de ettől még példaértékű az együttműködésünk.

A DK-s híveimet is segíteném Fotó: Bielik István - Origo

Szegeden elég régóta jól szerepel az MSZP. Egy ilyen környezetben hogyan segíti a hívők toborzását az, ha ön nyíltan hitet tesz az ellenoldal mellett?

Hitet nem teszek senki, csak Jézus Krisztus mellett. Az egyház nem egy politikai párt, semmilyen toborzást nem akarunk tartani, viszont szeretnénk tanúságot tenni az értékeinkről, azoknak is, akik ezt nem ismerik.

Jézus ugyanakkor nem a statisztikai évkönyvek miatt alapította az egyházat. Ez egy szolgálat, annak segítünk, aki hagyja. Nagyon sok múlik az emberen: ha a közösség vezetője jól végzi a dolgát, akkor egy virágzó közösség alakul ki, ha pedig nem mindenben alkalmas, akkor hiányosságok vannak. De ugyanez van a politikában is: abban reménykedünk egyre inkább, hogy karizmatikus legyen az, akire szavaztunk.