Miért cáfol Nyerges Zsolt egy híresztelést?

Orbán Viktor arénát avat,  szolnoki Vízilabda Aréna, átadó ünnepség, Szolnok, Nyerges Zsolt
Vágólapra másolva!
Nyerges Zsolt szerint nem tiltották ki az USA-ból, és „hülyeség" a híresztelés, amely a kitiltási üggyel hozza összefüggésbe. A Közgép-elnök cáfolta, hogy neki amerikai bankszámlája, befektetése vagy üzleti érdekeltsége lenne. Ezzel esetleges érintettségéről régóta ismert, de eddig nem publikált híresztelésekre reagált.
Vágólapra másolva!

Híresztelések keringenek

Újabb furcsa fordulatot vett az amerikai kitiltási botrány azzal, hogy az ügy egy addig nem publikált, csak szóbeszédként terjedő verzióját cáfolta hivatalosan az Origónak is eljuttatott közleményben a Közgép elnöke. Hétfőn délután Nyerges Zsolt a cég szóvivője útján reagált a híresztelésekre, amelyeket a 444.hu gyakorlatilag a közleménnyel egy időben jelentetett meg.

Orbán Viktorral Szolnokon avat Nyerges Zsolt (a kép jobb szélén) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ez egy hamis, minden alapot nélkülöző pletyka, hülyeség. Nyerges Zsoltnak sem amerikai bankszámlája, sem amerikai befektetése, sem amerikai üzleti érdekeltsége nincsen és nem is volt. Aki a mai pénzügyi világ és a bankrendszerek működését ismerve ilyen pletykákat terjeszt, az teljesen elvesztette a valóságérzékét" – ennyi volt a Közgép közleményében.

Mit is cáfolt Nyerges Zsolt?

A 444.hu cikke egy hetek óta terjedő, az Origóhoz is több, egymástól független forrásból eljutott feltételezésre utalt. Eszerint Nyerges Zsolt az Egyesült Államokba próbált belépni, és ehhez kitöltötte az említett nyilatkozatot is, ahová beírta, hogy nincs 10 ezer dollárt meghaladó készpénz nála. Az ellenőrzésnél azonban állítólag kiderült, hogy van.

Az üzletembernél állítólag 2 milliárd forintnak megfelelő dollár is lehetett, amelynek forrását úgy próbálhatta igazolni, hogy felhívta Vida Ildikó NAV-elnököt, és ezután három órával egy NAV-nyilatkozatot mutatott be az amerikai hatóságoknak, igazolva a pénz törvényes eredetét. Állítólag utóbb ezért korlátozták Vida Ildikó beutazását.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szavaz a májusi EP-választáson Forrás: MTI/Pogár Demeter

Amikor a konkrét esetről kérdeztük, Simonyi András volt washingtoni nagykövet az Origónak azt mondta: fogalma sincs arról, hogy mindez megtörtént-e, ezért nem is kívánta minősíteni, kommentálni a feltételezést. Ám általánosságban elmondta: a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta az Egyesült Államok nagyon szigorúan lép fel a pénzmozgások nyomon követése érdekében.

Nincs kitiltva a Közgép-elnök

Az Origo a Közgép-közlemény után próbált konkrét kérdéseket feltenni a cégnek az állítólagos konkrétumokkal összefüggésben. Először is azt kérdeztük, hogy korlátozták-e Nyerges Zsolt beutazását az Egyesült Államokba. Erre Puskár Anett, a Közgép szóvivője jelezte: Nyergest nem tiltották ki. Ez korábban elterjedt, és akkor is cáfolták – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, miszerint bármely amerikai útjára vitt-e magával Nyerges Zsolt 10 ezer dollárt meghaladó összeget készpénzben, tervezett-e esetleg ő vagy a Közgép-Amerikában szállodát vásárolni, továbbá járt-e valaha Miamiban vagy a Bahamákon, és ismeri-e Vida Ildikót, illetve volt-e példa arra, hogy közvetlenül felhívta, eddig nem kaptunk választ.

Szigorúan ellenőrzött dollárok

A 9/11 után szigorított szabályok miatt az Egyesült Államokban adózóknak – a munkavállalási vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek – a teljes vagyonukról ellenőrizhető és átlátható módon számot kell adniuk a hatóságoknak, míg a beutazóknak csak az országba bevinni kívánt készpénzt, értékeket kell bevallaniuk.

A 10 ezer dollárnál több készpénzről számot kell adni a beutazáskor Forrás: 123rf.com

Így próbálnak a hatóságok küzdeni a pénzmosás és a sok esetben nem ellenőrizhető forrású készpénz esetlegesen terrorista akciók finanszírozására való felhasználása ellen. A beutazóknak ezért minden esetben ki kell tölteniük egy vámárunyilatkozatot, amelynek egyik kérdése: Rendelkezik-e Ön 10 ezer dollárt meghaladó készpénzzel vagy annak megfelelő fizetőeszközzel?

Azt, hogy a nyilatkozat megfelel-e a valóságnak, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a beutazóknál a hatóságok. Ha valakiről kiderül, hogy a nyilatkozattal ellentétben mégis jelentős mennyiségű készpénzt akar bevinni az Államokba, annak súlyos következményei lehetnek. Akár meg is tagadhatják az illetőtől a későbbiekben a beutazást.