Kövér László visszasírja a régi kommunikációt

Recski Emlekpark emlékszobor avatás az országgyülés elnöke, Kövér László és volt miniszterelnök, Boros Péter részvételével Recsken 2014. szeptember 20-án
Recski Emlekpark emlékszobor avatás az országgyülés elnöke, Kövér László és volt miniszterelnök, Boros Péter részvételével Recsken 2014. szeptember 20-án
Vágólapra másolva!
Kövér László azt szeretné, ha a Fideszen belüli kommunikáció végre visszatérne a régi mederbe, senki nem táplálna felesleges bizalmatlanságot a másikkal szemben, és senki nem gyanúsítaná meg a másikat olyan szándékkal, amely nem létezik. Ugyanakkor derűsen fogadta a Lázár János szavait. A házelnök azt is mondta, nem mindenben ért egyet Pokorni Zoltán „urizálással” kapcsolatos kijelentésével.  
Vágólapra másolva!

Kifejezetten derűsen fogadta az Országgyűlés elnöke Lázár János Figyelőnek adott interjúját. Kövér László ezt a Hír Televízió, Magyarország élőben című műsorában mondta.

Kövér László már látja a törésvonalat a Fideszen belül Forrás: Szabó Gábor

Vasárnap már beszámoltunk arról, hogyan látja a Lázár János és Pokorni Zoltán között kialakult feszültséget a ház elnöke. A teljes beszélgetést azonban hétfőn este adták le.

Az előzmények

Korábban az amerikai korrupciós vádakkal összefüggésben Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy szerinte egy politikus ne urizáljon. Mint fogalmazott,

Lázár Jánosnak nem tetszett Pokorni kijelentése Forrás: MTI/Kovács Attila

Erre reagált később Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy

Hozzátette azt is, hogy „jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.”

Pokorni higgadtan válaszolt

Pokorni Zoltán később reagált Lázár János kijelentésére. Azt mondta, hogy a Fideszen belüli generációs küzdelmekről szóló interjút nem tekinti személyes ügynek. Majd hozzátette: „de mi, akik már lassan a párt veteránjainak számítunk, megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét.”

Kövér László sem vette fel a kesztyűt

Kövér László is elmondta véleményét az interjúban Lázár János kijelentéséről. Mint fogalmazott, figyelmeztetésnek tartja ezt a kijelentést, amelyet „ugyanígy, szó szerint ugyanebben a formában el tudnék mondani, megismételhetnék, címezhetném a fiatal harcosoknak is, ha felvenném ezt a kesztyűt vagy úgy látnám, hogy ez egy értelmes vita”.

Ugyanakkor az Országgyűlés elnöke jelezte, esze ágában sincs felvenni a kesztyűt, az említett idézetet nem hajlandó magára venni.

Kövér László sem "veszi fel a kesztyűt" Forrás: Szabó Gábor

A házelnök azt is mondta, örömmel veszi, hogy az elmúlt négy év feszültsége, ami most így „levezetődött (...) Lázár Jánosban”, „az éppen rajtunk vezetődik le, és nem máson”.

A lojalitás a legfontosabb erény

Kövér László azt is mondta, hogy számára a lojalitás az egyik legfontosabb politikusi erény.

Hozzátette: De a lojalitás vezetett bennünket (...), nem az ártó szándék” - utalt Pokorni Zoltán Fidesz-alelnöknek az „urizálást” elutasító megszólalására, ami a házelnök szerint sem volt haszontalan.

Van urizálás a fideszesek körében

Kövér László megjegyezte, Pokorni Zoltán olyan véleménynek adott hangot, ami a párt tagságában és szimpatizánsai körében létezik.

Kövér László nem ért teljes mértékben egyet Pokorni Zoltánnal Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt is mondta ugyanakkor, hogy szerinte igenis lehet valakinek olyan vagyona, amelyet tisztességes munkával, vállalkozással, az eszével szerzett.

Jó ötlet volt az internetadó

Kövér László az interjúban az azóta elvetett internetadót jó gondolatnak nevezte, de úgy látja, nem volt idő előkészíteni kommunikációs szempontból. A drogteszt tervéről azonban úgy fogalmazott, „egyelőre nem tűnik sem szimpatikus ötletnek, sem célravezetőnek”. A vasárnapi pihenőnap már elfogadott szabályozását viszont támogatja a fideszes politikus.