Bencsikék összehúzzák magukat a Fidesz büntetése miatt

Bencsik János, belgazdasági államtitkár
Vágólapra másolva!
Több százezer forintos pénzbüntetést kapott két fideszes országgyűlési képviselő, Bencsik János és Dankó Béla, mert az Országgyűlésben hétfőn a Fidesz-frakció döntésével szemben nemmel szavaztak. Nem először büntetett így a Fidesz, de lehet, hogy alkotmánysértően.
Vágólapra másolva!

A politikusok szavazásonként százezer forintos pénzbüntetést kapnak – közölte Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója. Bencsiknek így a hétfői ülésnap 300 ezer forintjába kerül, mivel tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál, a trafikok dohánybeszerzését korlátozó törvényjavaslatra – és összegző módosító indítványára – pedig nemmel voksolt. Dankó Béla a közmédiával kapcsolatos – végül elvetett – összegző módosító javaslatnál nyomott nemet, ami 100 ezer forint büntetést jelent.

A kétharmad miatt a fegyelem

Balla György emlékeztetett: a Fidesz-frakció szabályzata szerint a kétharmados szavazások "minden alkalommal kötelezőek", hiszen ezeknél kell a képviselőcsoport teljes körű jelenléte a sikeres döntéshez. Az pedig, aki a kétharmados szavazásoknál nem vesz részt, vagy a frakciótól eltérően szavaz, "a többiek jelenlétét és munkáját teszi vagy teheti értelmetlenné" – magyarázta.

Balra Balla György frakcióigazgató Rogán Antallal és Pokorni Zoltánnal Forrás: MTI/Kovács Tamás

A frakcióigazgató az után nyilatkozott, hogy a Vs.hu arról írt: Bencsik János 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott "kiszavazásért". Reagálásában Balla azt is megjegyezte: mindenki szavazhat a frakcióülésen másként, elmondhatja akár a nyilvánosság előtt is a véleményét, de a kétharmados törvényeknél a frakció többségi döntése mindenkire nézve kötelező.

Bencsiken és Dankón kívül hétfőn nemmel szavazott egy harmadik kormánypárti politikus is, de mivel Aradszki András a kereszténydemokrata frakció tagja, rá a KDNP szabályzata vonatkozik, így bármilyen büntetést kizárólag a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője szabhat ki rá. Arról egyelőre nincs hír, hogy a KDNP is hasonló szigorral sújt-e le renitens politikusára.

Összehúzzák magukat Bencsikék

A büntetésről a sajtóból értesülő Bencsik János a Facebookon reagált. Azt írta: "Sajtóhírek szerint 300 ezer forintra büntetett a frakcióvezetés a héten leadott parlamenti szavazataim miatt (hivatalos értesítést még nem kaptam, gondolom ez is az új kultúra része)."

Bencsik János reagált – a lelkiismeret pénzben is mérhető? Fotó: Origo

"Összébb húzzuk magunkat a téli szünetre (a nagyszülők fognak ennek legjobban örülni). Gyermekeink most tanulják, hogy vannak olyan (magukat kereszténydemokratának tartó) kultúrák, ahol a lelkiismeret pénzben is mérhető. Ezzel együtt is a polgári politikai közösség tagja vagyok, s maradok is" – tette hozzá

Átírták a frakciószabályzatot

A Fidesz-frakció kötelező szavazásról szóló alapszabályát a ciklus elején, egyhangúlag fogadták el Balla közlése szerint, aki kiemelte: büntetés csak a kétharmados jogszabályoknál van, "feles törvények" esetén a Fidesz–KDNP több mint 30 fős többséggel rendelkezik. Szavazástól távol maradni még a kormányfőnek vagy a minisztereknek is csak indokolt esetben, a frakcióvezető engedélyével lehet.

Nagy a szigor a Fideszben: Orbán Viktornak is jelentenie kell, ha távol marad Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo ugyan kereste, de a Fidesz honlapján nem lelte a friss frakciószabályzatot. Az egyébként a 2010-es cikluskezdetkor elfogadott régiben is benne van, hogy "parlamenti szavazásról való távolmaradásához a frakcióvezető előzetes engedélyét" kell kérni, ám a kétharmados szavazásoknál kötelező, Balla által említett frakciófegyelem abban nem szerepel.

Sőt, a 2010–2014-es ciklusra érvényes szabályzatban kifejezetten szerepel annak a lehetősége, hogy egy képviselő a párt, a frakció vagy a frakcióvezetés döntésével szemben a saját lelkiismerete szerint nyomjon gombot egy voksolásnál – legyen az bizottsági szavazás vagy országgyűlési határozathozatal. Annyi kötöttség volt, hogy ezt előre be kellett jelenteni.

Alkotmányellenes lehet a szigor?

Nem először fordult elő, hogy a Fidesz-frakció pénzbüntetést szabott ki renitens képviselőkre. Csaknem pontosan két éve, a karácsony előtti törvénykezési hajrában több fideszes politikus is a Bencsikéhez hasonló nagyságrendű büntetést kapott. 2012 decemberében a frakció akkor rekordösszegűnek számító, 250 ezres büntetést szabott ki Ángyán Józsefre.

Ángyán Józsefet is megbüntették – szerinte alkotmányellenesen Fotó: Origo

A földpályázatok körüli furcsaságokra a figyelmet először felhívó, és végül tavaly nyáron a Fideszből is kilépett agrármérnök-államtitkár két éve a kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt a földtörvény módosítására, ezért 250 ezerre büntették. Révész Máriusz, L. Simon László és Kovács Ferenc is 150-150 ezer forintos pénzbüntetést kapott, amiért nem szavaztak, bár jelen voltak a teremben.

Ángyán a büntetést vitatva akkor levelet is írt a mostani büntetéseket bejelentő Balla György frakcióigazgatónak, mondván: alkotmányossági aggályai vannak. Az alaptörvényt idézte, amely szerint "az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók".

Ángyán a Fidesz frakciójának fent idézett alapszabályára is utalt, amely szerinte kimondja, hogy amennyiben a képviselő a frakcióvezetés döntésével ellentétesen akar szavazni, akkor arról előre tájékoztatnia kell a vezetést. Ángyán azt állítja, hogy ennek eleget tett többek között a december 10-i frakcióülésen, és később is, amikor hangot adott aggályainak.