Századvég: A többség támogatja az önkéntes drogtesztet

drogteszt
Vials to be used to collect urine samples on display at the Drug & Alcohol Testing Industry Association annual conference 16 April 2004 in Seattle, Washington. The conference gives the opportunity for drug and alcohol testing service providers to learn about new products and see new technologies available to them. (Ron Wurzer/Getty Images/AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság döntő része egyetért az önkéntes iskolai kábítószertesztek ötletével – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek többsége a bizonyos szakmákban végrehajtott drogteszteket is támogatja, és túl megengedőnek tartja a kábítószer-fogyasztás jelenlegi szabályozását.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek politikai vitáinak egyik fontos témája volt a drogkérdés helyzete hazánkban. A téma felmerüléséhez köthető kormányzati elképzelés az iskolai, illetve bizonyos szakmák dolgozói körében végrehajtott drogtesztekkel kapcsolatban széles körű vitát váltott ki mind politikai, mind társadalmi téren.

Szavazzon!

Ön hajlandó volna drogtesztre?

Nagy probléma a kábítószer-fogyasztás

A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése a magyarországi droghelyzet, a kábítószer-fogyasztást érintő szabályozás és a drogtesztek társadalmi megítélését vette górcső alá a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A kutatás tanúsága szerint a magyar lakosok jelentős többsége (80 százaléka) úgy látja, a kábítószer-fogyasztás jelentős probléma hazánkban, a droghelyzet kezelése tehát, úgy tűnik, a lakosság szemében is fontos ügy.

A megkérdezettek többsége támogatja az önkéntes drogtesztet Forrás: AFP/Getty Images/Ron Wurzer

Ami a drogfogyasztás jogi szabályozását illeti, a megkérdezettek közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi törvények túl megengedőek. Minden negyedik lakos érzi éppen megfelelőnek az aktuális szabályozást, és mindössze 5 százalék szerint túl szigorúak a törvények. A felmérés során kiderült az is, hogy a magyar társadalom elsöprő többsége (86 százaléka) továbbra is a könnyű drogok legalizálása ellen van.

A többség az önkéntes teszt mellett

Összefüggésben azzal, hogy a magyar társadalom komoly gondnak tartja a drogfogyasztást, közvélemény-kutatásunk arra is rávilágított, hogy a lakosok többsége támogatja a kormány drogtesztekkel kapcsolatos elképzelését.

A válaszadók 57 százaléka egyetértene azzal, ha önkéntesen, szülői kérés alapján, a fiatalkorúak esetében lehetővé tennék az iskolákban a drogtesztek végrehajtását. A mintába kerültek 40 százaléka ellenzi az ötletet. Még több támogatóra talált az a kormányzati javaslat, mely alapján bizonyos szakmák esetében (politikusok, újságírók, rendőrök) kötelezővé tennék a drogteszteket. A lakosok 61 százaléka támogatja ezt az elképzelést.

A maffia ellen kell

Az újságírókra, politikusokra és 12-18 év közötti fiatalokra érvényes kötelező drogteszt ötletét Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere vetette fel, a nagy vitát kiváltó javaslatot pedig Orbán Viktor és a Fidesz-frakció is támogatta. A miniszterelnök szerint a drogszűrés segítséget jelent a kábítószer maffia felszámolásához is.