Drágább lesz majdnem magyarnak lenni

2 euró aprópénz érme euró HASZNÁLATI TÁRGY kéz pénz pénzverde TÁRGY tenyér TESTRÉSZ Stuttgart, 2013. július 31.
Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július
Stuttgart, 2013. július 31. Az első, Lettország számára készített 2 eurós érmék egy stuttgarti pénzverdében 2013. július 31-én. Az európai pénzügyminiszterek 2013. július elején szavazták meg Lettország csatlakozását a közös valutaövezethez, ezzel ők lettek az euróövezet 18. tagállama. A balti államban 2014. január 1-jétől váltja fel az euró a jelenlegi nemzeti fizetőeszközt, a latot. (MTI/EPA/Daniel Bockwoldt)
Vágólapra másolva!
Ezentúl többe kerülnek majd a letelepedési államkötvény révén megszerezhető, már majdnem a magyar állampolgársággal felérő előnyök, mint például a szabad mozgás a schengeni övezetben.
Vágólapra másolva!

Januártól az eddig leginkább gazdag kínaiak és oroszok által kedvelt letelepedési kötvényből már nem elég 250 ezer eurónyit - 78 millió forintnyit - jegyezni. A kötvény ára 300 ezer euró, vagyis 94 millió forint.

Jól fogyott, megemelték

Az Országgyűlés kormánypárti javaslatra 250 ezer euróról 300 ezer euróra emelte az államkötvény névértékét. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető indoklása szerint a lehetőség egyre népszerűbb, és mivel a magyar program a legolcsóbbnak az EU-tagállamok hasonló megoldásai között, indokolt az emelés.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető indoka: jól fogyott, érdemes volt drágítani Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hazai program összehasonlító áron még így is a legversenyképesebb marad - tette hozzá. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a nemzetgazdasági célú tartózkodási engedélyt, majd az erre tekintettel kibocsátott nemzeti letelepedési engedély intézményét 2012 végén vezették be.

Kötvény, számos előnnyel

A másfél éve indult kötvényértékesítési programban a magyar állam az idei évre 2000-es célszámot határozott meg, ami tarthatónak tűnik, hiszen csak Kínában idén 1800 ügyletet rögzítettek. Ez a lehetőség ugyan állampolgárságot nem kínál azonnal, csak nyolc év után, viszont az ehhez szükséges letelepedési engedély a megszokott három évvel szemben szinte azonnal megszerezhető.

Az államkincstárat csak átmenetileg gazdagítja a bevétel: a futamidő 5 év Fotó: Origo

A letelepedési engedély birtokában a kötvényvásárló már jogosult állami juttatásokra és adókedvezményekre, sőt az önkormányzati választáson indulhat jelöltként. A legfontosabb előny mégis az, hogy a 300 ezer eurós befektetéssel a kötvényvásárló szabadon mozoghat a schengeni övezet országaiban - ezért cserébe öt évig kell a papírban tartania a pénzét, amit annak lejárta után visszakap.

Offshore-gyanús cégeken át

A letelepedési államkötvény vásárlói hozamot nem kapnak, viszont fizetniük kell további 40 ezer euró - mintegy 12 millió forint - bevándorlási tanácsadási díjat. Ez a közvetítő cégek profitja. Ezeket, az Országgyűlés - Rogán Antal vezette - gazdasági bizottsága által elfogadott vállalkozásokat sok kritika érte offshore-hátterük miatt.

Ezek közül az egyik a kajmán-szigeteki bejegyzésű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), amely a legtöbb kötvényt értékesíti, Kínában működik. A hét engedélyezett cég közül egyébként az egyik, a liechtensteini S&Z program Limited engedélyét idén szeptemberben vonta be a gazdasági bizottság, mondván: nem tett eleget kötvényvásárlási kötelezettségének.