Ennyi furgont még nem látott a rakpart

Liga szakszervezetek forgalom-lassító tüntetése, rakpart
Liga szakszervezetek forgalom-lassító tüntetése
Vágólapra másolva!
A vártnál jobban lehetett közlekedni Budapesten és az ország többi részén, ahol a Liga Szakszervezetek egész napos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciót tartottak. A demonstrációban 1300-1400 autó és mintegy 3000 ember vett részt, atrocitásra sehol nem került sor. 
Vágólapra másolva!

Az emberek többsége megfogadta a tanácsot, ezért a megszokottnál is többen utaztak ma tömegközlekedési eszközökkel a városban a Liga Szakszervezetek félpályás útlezárásai miatt Budapesten. A tiltakozók reggel 7 órától akadályozták a forgalmat a fővárosban és 62 vidéki helyszínen, de a káosz kisebb volt a vártnál, a fővárosban a reggeli csúcsforgalomban akadozott a közlekedés, de olyan hatalmas dugó nem alakult ki, mint amit sokan vártak.

A forgalomlassító demonstráció kora reggel kezdődött Fotó: Bielik István - Origo

Az M3-s külső sávjában kezdődött

A szakszervezetek béremelésért, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért, alkotmányos sztrájkjogért, a korkedvezményes nyugdíj és a cafeteria adózásának változatlanul hagyásáért demonstráltak. Az akció délután ötig tart.

A demonstráció az M3-as autópálya külső sávjában kezdődött, ahol mintegy 100 furgon várakozott, rajtuk a „Hol itt a szeretet, munkát és kenyeret”, valamint a „Hagyd meg a munkánk, nem kell a közmunkád” feliratokkal. A konvoj ezután elindult a város felé, rengeteg helyszínen foglalták el az útpályát a budai alsó rakpartra tartva, ahonnan a kisbuszok a Parlament felé indultak.

A rakparton hosszú sor alakult ki Fotó: Szabó Gábor - Origo

Csokit osztottak a Parlamentnél

Délelőtt tizenegykor gyalogos demonstráció indult a Kossuth térre. A dohányipari szakszervezetek csokoládét adtak át a parlamenti képviselőknek petíció helyett. Az ajándékokat a DK-s Varju László vette át, aki elmondta: nem garantálja, hogy minden képviselőhöz eljutnak.

Délután négykor az országban még 41 helyen tartott a demonstráció, a legnagyobb torlódás még mindig az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán van. Két helyszínen, Nógrád és Tolna megyében már befejeződött a tüntetés. Rendbontást sehol nem tapasztaltak, a tüntetést a rendőrség biztosította.

Nincsenek nagy fennakadások

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kora délután azt közölte az MTI-vel, hogy nincsenek igazán nagy fennakadások az országban, nem okoz érzékelhető, nagy torlódást a demonstráció. Az M3-as autópálya Budapestre bevezető szakaszán néhány száz méteres a kocsisor, a forgalom lassan ugyan, de ott is halad - mondta. Hozzátette: az M0-s autóút felé lehet kerülni.

Gaskó István szerint akár országos sztrájk is lehet Fotó: Bielik István - Origo

Számítanak arra, hogy a délutáni csúcsidőszakban lehetnek fennakadások, ezért azt tanácsolják a közlekedőknek, hogy tájékozódjanak a közlekedési helyzetről a www.utinform.hu oldalon vagy a közútkezelő hivatalos Facebook- (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter- (www.twitter.com/magyarkozut) oldalán.

Országos sztrájk is jöhet

Gaskó István, a szakszervezet elnöke szerint az autósok szimpátiával kísérték az akciót és érintettnek érezték magukat, hiszen az emberek zöme vagy munkavállaló, vagy családtagjai, rokonai között van bérből és fizetésből élő ember.Az akció eredménye kedden mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül – tette hozzá. Ha viszont nem éri el a kívánt hatást, akkor Gaskó szerint akár országos sztrájkot is tarthatnak.