Elvehetik Gömbös Gyula díszpolgári címét

tóth károly szeged
Vágólapra másolva!
Az MSZP-s Tóth Károly 2011 májusa után ismét benyújtotta a szegedi önkormányzatnak a Gömbös Gyula egykori miniszterelnök díszpolgári címének visszavonásáról szóló javaslatát. Három évvel ezelőtt a testület a jobboldali képviselők szavazataival elutasította a kérdés napirendre vételét, amit az MSZP, a Szabad Város Egyesület és az LMP támogatott.
Vágólapra másolva!

Tóth Károly MSZP-s képviselő előterjesztésében azt írja: a holokauszt emlékévében „erkölcsi kötelességünk” a szegedi halálvonatok áldozataira is emlékezve eltörölni Gömbös Gyula díszpolgári címét.

Tóth Károly másodjára terjesztette be javaslatát Forrás: Szeged Ma
Gömbös Gyula 1932. október 1. – 1936. október 6. között volt miniszterelnök Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Német- és olaszbarát külpolitikája, „szélsőjobboldali, vezérelvű, antidemokrata és antiszemita politikája hozzájárult a magyarországi zsidóellenesség erősödéséhez, ami néhány év múlva, 1944 nyarán a magyarországi zsidóság jelentős részének deportálásában, majd fizikai megsemmisítésében meghatározó szerepet játszott. Gömbös Gyula közvetett felelőssége ebben vitathatatlan” – jelentette ki az MSZP-s politikus, aki ezúttal abban bízik, hogy számíthat a szegedi közgyűlés baloldali többségének támogatására – értesült a Szegedma.hu.

Még 2011-ben is úgy érvelt a szocialista politikus, hogy Gömbös Gyula nyíltan és veszedelmesen antiszemita volt, közvetett felelőssége vitathatatlan a magyarországi zsidók meggyilkolásában és Magyarország második világháborús hadba lépésében.

A teljes cikket itt olvashatja.