Itt a térkép, merre ne menjen hétfőn, ha nem akar elkésni

terkep
Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel hét és délután négy óra között Budapesten és az ország több nagyvárosában félpályás útlezárással demonstrálnak a LIGA Szakszervezetek. A térképen jelzett helyszínek környezetében nehézkes lesz az autós közlekedés. Az adatok a rendőrségi egyeztetéseket követően folyamatosan frissülnek. Hétfőn reggel még indulás előtt vagy útközben mobilon olvassa az Origót, hogy a legnagyobb eséllyel kerülhesse el a torlódásokat.
Vágólapra másolva!

A térképre kattintva belenagyíthat, és a részleteket is láthatja. A demonstráció helyszíneinek listája folyamatosan bővül. Korábban itt írtunk erről a megmozdulásról.

Miért demonstrálnak a szakszervezetek?

  • A jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztésért.
  • A munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért.
  • Az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosításáért.
  • A korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartásáért.
  • A béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyásáért.
Mozdonyvezetők és buszsofőrökis tüntettek a kedvezményes korhatár megszüntetése ellen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mit mond a kormány?

Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár szerint a korkedvezményes nyugdíjra jogosultság jelenlegi rendszere sem költségvetési, sem munkaerő-piaci szempontból nem tartható fenn tovább. Munkaerő-piaci szempontból vannak olyan hiányszakmák, ahová nemcsak a nyugdíjkorhatár előtt, de még azt követően sem találni szakmunkásokat. A jelenlegi rendszer sokak számára igazságtalan. Nézze meg, mit mondott az államtitkár péntek reggel a Mokkában.