Orbán Viktor drákói szigorral lépne föl a drog ellen

Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában beszélt arról is, hogy ki kell szorítani a drogmaffiát Magyarországról.
Vágólapra másolva!

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel kiemelte, hogy az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak.

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Igaza van Bús Balázsnak

A miniszterelnök jelezte, hogy igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szerinte lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.

A várható bevételeket firtató kérdésre elmondta, hogy tanulmányok vannak, de tényekről egy év múlva lehet beszélni, mert még nem tudni, ki hogyan alkalmazkodik a változáshoz. Megjegyezte: a költségvetés akkor lehet nagyvonalú, ha nem tartalmaz hiányt, de a jövő évi büdzsét sem ilyenre tervezték a jó gazdasági hírek és a pénzügyi stabilitás ellenére. Felidézte ugyanakkor, hogy 7 százalék feletti hiányról indultak a válság idején, és onnan hozták azt 3 százalék alá. Az irány jó, de az állapot még nem fogadható el – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint megvalósult az energiabiztonság Magyarországon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiszorítaná a drogmaffiát

A drogmaffia kiszorításának szándékával indokolta a drogteszt bevezetéséről szóló felvetést Orbán Viktor. A kormányfő a hazai drogmaffia növekedéséről beszélt, és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Orbán Viktor azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben, „tisztázni kell, ki hol áll”. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá – fogalmazott, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.

A miniszterelnök önkéntes drogtesztről beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán szerint energiabiztonság van

Személyes stratégiájának nevezte a kormányfő, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Orbán Viktor felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.

Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák-magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. A szomszédos országokkal való összeköttetésekre utalva a miniszterelnök kijelentette, lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.

A minta?

A miniszterelnök bizakodásának adott hangot a paksi atomerőmű bővítésével összefüggésben, jelezve, hogy néhány nappal a magyarországi szerződés megkötése előtt az oroszok a finnekkel is szerződtek egy ugyanilyen technológiájú erőműre. A finn átláthatósági szabályokat fogjuk követni itthon is – szögezte le. Az oroszok esetleges kilépését firtató kérdésre azt felelte: minden szerződés felbontható, de vannak következmények, amelyeket a megkötött szerződések jól körülhatárolnak.

A miniszterelnök igazat adott Bús Balázsnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Öreg muskétás vagyok”

A riporter felvetésére, hogy a kormány zuhanó népszerűsége miatt hoztak meg pár intézkedést, azt mondta: a kormány egy dologgal nem foglalkozik, ez pedig a saját népszerűsége. „A népszerűséget bízzák rám” – jelentette ki Orbán, aki szerint a mindennapi kampány lehetetlenné teszi a munkát, kampányolni majd három év múlva kell, a minisztereknek nem feladata a kormány népszerűségének felhozása.

„Én már öreg muskétás vagyok, láttam már sok mindent, van egy lefolyása a kampánynak és a kormányzásnak” – mondta azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az utcai tüntetések. Az szerinte másodlagos dolog, hogy nem csak az ellenzék megy tüntetni. „Minden tüntetésnek örülni kell, végül is ezt akartuk, azért küzdöttünk, hogy lehessen szabadon véleményt nyilvánítani” – tette hozzá.

Orbán nem foglalkozik a népszerűségvesztéssel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden lehetőség adott

Megkezdődik a jogi eljárás, minden lehetőség adott, hogy az amerikaiak a teljes nyilvánosság előtt bemutathassák a bizonyítékaikat, a NAV elnöke pedig megadja a válaszát. Aki állít, bizonyítson, akit vádolnak, védekezzen – mondta Orbán.

A gyermekétkeztetés ingyenességének jelentős kiterjesztéséről szólva alapvető erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy a gyerekek ne éhezzenek. A szándék egybeesik azzal a kormányzati filozófiával, hogy anyagi biztonságot teremtsenek a családoknak – tette hozzá, jelezve: a közérzület változásához, a biztonságérzethez el kell jutni oda, hogy az embereknek van munkájuk, jövedelmük, lakásuk és megtakarításuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás garantálja, hogy a gyerekek általános iskolás koruk végéig vagy tovább napi 3-5-ször enni kapnak.

Orbán Viktor a 2015-ös célkitűzéseket firtató kérdésre azt emelte ki, hogy folytatják a nemzeti érdekek védelmét, és megindítják az ország eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét, ami anyagi biztonságot, kiegyensúlyozottságot teremt.

A kormány érvényesíti a programját

Orbán Viktor a rádióinterjú előtt a Napi Gazdaságnak is nyilatkozott az utóbbi időszakról és a legnagyobb társadalmi elégedetlenséget kiváltó kormányzati tervekről, intézkedésekről. Szerinte most állnak át a kampányüzemmódról a kormányzati üzemmódra, jóllehet az őszi önkormányzati választások után már csak a kormányzati munkára összpontosítottak, a politikai közélet még felhevült tempóban zakatol.

Úgy fogalmazott, az utcai megmozdulások kampányhangulatúak, az intézkedéseket ért kritikák sem szakmai, hanem politikai indíttatásúak. „Az ellenfeleink még nem törődtek bele, hogy a következő három és fél évben a dolgok úgy mennek majd, ahogyan azt a választópolgárok eldöntötték”, a kormány érvényesíteni fogja a programját, és végigviszi Magyarország megújítását – fejtette ki.