Ombudsmanhoz fordul a PM a tízórás munkanap miatt

2014.12.12. 12:11

A Párbeszéd Magyarországért közérdekű bejelentéssel az alapvető jogok biztosához fordul a Miniszterelnökségen bevezetett tízórás munkanap bevezetése okán, mert szerintük az több törvénybe is ütközik, a múltba visz, ráadásul rossz példát mutat a többi munkavállalónak

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János négy jogszabályt sértett meg a tízórás munkanap bevezetésével: a munka törvénykönyve mellett a köztisztviselőkről, valamint az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvényeket, továbbá a munkaidő szervezéséről szóló európai uniós irányelvet is - mondta az Origonak Tordai Bence, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője.

Tordai Bence szerint Lázár János törvényt sértett a tízórás munkanap bevezetésévelForrás: MTI/Mohai Balázs

Vissza a múltba

Tordai Bence szerint a tízórás munkanap 100 évvel ezelőttre visz vissza, rossz példát mutat az ország többi munkáltatójának, ráadásul rossz irány is. A külföldi, vagy haladó szemléletű cégeknél - példaként a Prezit, a Googlet és a startupokat említve - épp az ellenkezője zajlik a magyar állapotoknak: nem vezeteik a szabadásgokat, nincs munkaidőnyilvántartás, mert bíznak a munkavállalókban.

Tordai Bence szerint Lázár János éppen a másik irányvba viszi az ügyet.  

 A PM ezért abban bízik, hogy bejelentésük után az ombudsman minden illetékes hatóságot, köztük a munkaügyi hivatalt is vizsgálatra kéri majd. Erre 30 munkanapja van az ombudsmannak.  Az egyenlő bánásmód hatóságtól is elvárják, hogy hivatalból vizsgálja ki a családos munkavállalókat sértő intézkedést.

Akár Brüsszelig mennének

Az érintett munkavállalóknak azt javasolta Tordai Bence, hogy tegyenek egyéni panaszt is ügyükben, erre akár névtelenül is lehetőségük van.

Céljuk érdekében készek az Európai Unióhoz is fordulni, kötelezettségszegési eljárás elindítására kérve Brüsszelt.