Fizetős M0-s: együtt utálja bal és jobb

A magyar autópálya hálózat fejlődése, M0-ás körgyűrű
Az M0 körgyűrű 51.főút és M5 autópálya közötti új szakaszát átadták a forgalomnak.
Vágólapra másolva!
Blokádok, tüntetések az egyik oldalon, egyeztetés és aláírásgyűjtés a másikon. Különböző módszerekkel ugyan, de a civil társadalom és a politikusok is megmozdultak az M0-s autópálya fizetőssé tétele ellen. Kérdés csak az, hatásos lesz-e bármelyik, vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindenáron véghezviszi sokat kritizált tervét. Az már biztos, hogy évek óta nem alakult ki olyan konszenzus kormánypárti és ellenzéki képviselők között, mint most. Az M0-s díja ellen még Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is tiltakozott.
Vágólapra másolva!

Az internetadó tervezett bevezetéséhez lehetne hasonlítani azt a mértékű felháborodást, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát kísérte. A tárca szerdán jelentette be, hogy fizetőssé tennék az M0-s autópálya egyes szakaszait. A döntés több tízezer autóst érintene, a Budapest környéki településekről és a fővárosi kerületekről nem is beszélve, hiszen a hatalmas forgalom nagy része rájuk zúdulna.

Az M0-s autóút M1-es és M7-es közötti szakasza. Ez is fizetős lenne Forrás: MTI/Beliczay László

A fideszesek is a sajtóból tudták meg

A tiltakozást jól jellemzi, hogy a fővárosi agglomerációhoz tartozó települések és a külső kerületek polgármesterei pártállástól függetlenül felháborodtak az ötleten. Éles kirohanást intézett a Facebookon Bús Balázs, Óbuda fideszes polgármestere, aki csütörtök este közzétette a témában írt nyílt levelét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A tiltakozók között van Wintermantel Zsolt újpesti, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, valamint Szentendre, Dunakeszi, Gyál vezetői is, mindannyian a kormánypárt színeiben nyertek önkormányzati választást.

Többen közülük azt is sérelmezték, hogy semmilyen egyeztetésre nem hívták őket, mindannyian a sajtóból hallottak először a tervekről. A minisztérium tehát éppen azokat hagyta ki az egyeztetésből, akiket a legjobban érint majd a döntés.

Az M0-s körgyűrű 51. főút és M5-ös autópálya közötti szakaszát tavaly adták át Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Nem a kormány ellen tiltakoznak

„Nem a kormány ellen akarunk felszólalni, azt akarjuk elérni, hogy a peremkerületeket és az agglomerációt ne érintse az útdíj bevezetése” – nyilatkozta Gyál polgármestere az Origónak.

Pápai Mihály, a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) elnökeként a jövő hét csütörtökre hívta össze a csoport tagjait, hogy egymás között is megvitassák a kérdést. A tanácskozásra várják a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökét, Kovács Pétert is, ő a XVI. kerület polgármestere.

Összejönnek, aláírást gyűjtenek

„Írásos formában akarunk tiltakozni, nem az a célunk, hogy tüntetések legyenek. Reméljük, így is jobb belátásra lehet bírni a kormányt!” – mondta a gyáli polgármester, aki ugyanakkor úgy véli, a javaslatnak pozitív hatásai is vannak.

„Aki mostantól a megyekártyával 5000 forintért használhatja az autópályát, az sokkal jobban jár, mintha ki kellene fizetnie a 40 ezer forintos éves díjat. Tehát alapvetően jó is lehet a javaslat, de ebben a formában az agglomerációra óriási terhet ró. Ha csak a tizede visszajön az M0-s megnyitása előtti forgalomnak, akkor vége a nyugalomnak” – mondta Pápai Mihály.

A polgármester közölte, ha a levelükkel nem érnek célt, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek.

„Ez már a Medgyessy-kormány idején is bevált” – emlékezett vissza, amikor a szocialisták akarták bevezetni az útdíjat, de végül a tiltakozás hatására visszakoztak.

Hajdu László polgármester szerint megváltás volt az M0-s a XV. kerületnek Fotó: Bielik István - Origo

„Büntetőakció a kerület ellen”

Akár a polgári engedetlenséget sem zárná ki Hajdu László, a XV. kerület polgármestere, aki szerint a javaslat nem más, mint büntetőakció.

„A kerületnek megváltás volt, amikor megépült az M0-s, addig a fél ország rajtunk keresztül járt. Attól félünk, hogy ez most újrakezdődik, ha bevezetik az útdíjat” – nyilatkozta a politikus az Origónak.

Hajdu László szerint katasztrofális következményei lennének, ha megint a családi házak között lennének a dugók, ráadásul a XV. kerületi lakosokat közvetlenül is érintené a változás, hiszen mindennapjaikban is azokat az utakat használják, amelyek januártól fizetősek lennének. Arról nem is beszélve, hogy a kommunális hulladékot is Rákospalotán keresztül viszik, ha pedig a szemétszállítóknak is meg kell fizetniük a díjat, akkor a polgármester szerint ez a szemétszállítási díjban is jelentkezne.

Polgári engedetlenségre készülnek

A politikus felszólította a XV. kerület fideszes országgyűlési képviselőjét is, hogy ne szavazza meg a javaslatot a parlamentben, és kollégáit is erre kéri. Ha azonban nem sikerül célt érni, a nyomásgyakorlás érdekében még polgári engedetlenségi akciókra is hajlandó.

„Akár el is állnánk az utat egy hétre” – szögezte le Hajdu László, aki attól is tart, hogy az 5000 forintos megyekártya csak mézesmadzag, az összeget később akár fel is emelheti a kormány.

Több polgármester átminősítené a Megyeri-hidat Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kósa Lajos szembeszáll a tervvel

A javaslat népszerűtlenségét mutatja az is, hogy még Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke sem támogatja. Erre utal legalábbis, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége határozatban azt kérte, ne legyen fizetős az M0-s, a szervezetnek pedig Kósa a leköszönő elnöke. A tervezett intézkedés a nagyvárosi polgármesterek szerint célt tévesztett – ismertette a szövetség véleményét a kormánypárti politikus.

Tarlós István is lépett

Két nap elteltével Tarlós István is lépett az ügyben. Budapest főpolgármestere hétfőre megbeszélésre hívta a kerületi polgármestereket az ügyben.

Szakmai és társadalmi egyeztetést javasol a XVIII. kerület polgármestere is. Ughy Attila „Polgármesteri Körasztal” megalapítását kezdeményezi. Erre meghívnák a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőit is.

Átminősítenék a Megyeri-hidat

Más megoldást találna a problémára Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere. A politikus támogatná azt a kezdeményezést, hogy a Megyeri-híd egy egyszerű átminősítéssel „városi híd” legyen, így kikerülhetne az M0-s autóút fizetős szakaszai közül.

A polgármester azt is javasolja, hogy az M0 Érdekvédelmi Egyesület, melynek tagjai a környező települések polgármesterei, határozottan álljon ki a Megyeri-hídtól a 10. számú főút felé vezető körgyűrű továbbépítése mellett is.

A politikusok félnek, hogy a forgalom a településekre terelődik. Forrás: MTI/Manek Attila

Az ellenzék akcióba lépett

Lecsaptak az útdíjra a szocialisták is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke a Megyeri-hídnál tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek azért, hogy a kormány ne tehesse fizetőssé a jelenleg díjmentesen használható autópálya-szakaszokat.

A civilek blokádra készülnek

Míg a politikusok az egyeztetések mellett állnak ki, a civilek a Facebookon radikálisabb megmozdulásra készülnek. Az Egymillióan az M0 körgyűrű és bevezető szakaszok fizetőssé tétele ellen csoport tüntetéssorozatra készül, amelynek célja, hogy Budapesten vagy annak közvetlen környezetében, lehetőleg minél több ponton megbénuljon a közúti közlekedés.

Szintén a taxisblokádhoz hasonló forgalombénító akciót szervez az Autóblokád millióan az M0-s adóztatása ellen, valamint a Blokádokat és útzárakat az M0-sért tömörülés.

Bár együtt több ezer tagot számlálnak, egyelőre egyik sem hirdetett meg konkrét demonstrációt.