Orbánékkal szemben csak egy rendszerváltás lehet sikeres

alkotmánybíró választás parlament orbán viktor
Vágólapra másolva!
2009-et követően aszimmetrikussá vált a magyar politikai rendszer, de az utóbbi időben vannak jelei annak, hogy ez megdőlni látszik. Tölgyessy Péter szerint a mostani kormánypártokat csak egy rendszerváltás szoríthatja ellenzékbe, de nem biztos, hogy ez nagyon jó lesz az országnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt öt évben eddig szilárdnak hitt hazai pártrendszer és politikai struktúra az október 12-i önkormányzati választást követően nem gondolt változásnak indult. A 2009-es európai parlamenti választásig a két nagy politikai oldal egyensúlyban volt egymással, majd aszimmetrikus helyzet alakult ki a jobboldal javára.

Stabilitás a válságban

Addig körülbelül 45-45 százalékos arányban osztozott a szavazatokon a bal- és a jobboldal, amely öt évvel ezelőtt alapvetően alakult át – a többi között erről is szól az 1990 óta kétévente megjelenő Társadalmi Riport legfrissebb száma.

Orbán Viktor rendszerét csak kemény ellenzékiséggel lehet megbuktatni? Fotó: Bielik István - Origo

A kiadványban hosszú idő után publikált Tölgyessy Péter politikai elemző, aki szerint Magyarországot a folyamatos válságok jellemzik, emiatt nem tudunk közeledni a nyugati életszínvonalhoz. A Fidesz erre találta meg a sajátos válaszát, amelynek a kísérletét 2010 óta láthatjuk. A kormánypárt fő célkitűzése, hogy a válság alatt is stabilitást sugalljon, amiben eddig meglehetősen sikeres volt. Ezt jól bizonyítja az idei három választási sikerük.

A rendszert kell tagadni

Mostanra egy olyan politikai struktúra és közjogi rendszer alakult ki Magyarországon, amelyben csak a Fidesz érzi jól magát, és amelynek csak a Fidesz tudja kitölteni a kereteit. Amelyik politikai erő ezt ellenzi, az egyből rendszerellenzékké válik. Tölgyessy Péter szerint ez azért probléma, mivel a kormánnyal szemben csak egy új rendszerváltást hirdető erő lehet sikeres. A hiteles ellenzéknek az egész rendszert kell tagadnia.

Az ellenzéknek a rendszert kell tagadnia Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Magyarországon az elmúlt száz évben rengeteg rendszerváltást kellett átélnünk, így egy újabb hasonló fordulat biztosan nem kedvez majd a nyugodt polgári építkezésnek. Éppen az előbb említett stabilitás lehetne az alapja annak, hogy hazánk közelítsen a nyugat-európai életszínvonalhoz és politikai állapotokhoz – vélekedett a Fidesz és az SZDSZ egykori országgyűlési képviselője.

Valami megmozdult

Az elmúlt két hónapban valami megmozdult Magyarországon, ennek a jelentőségét 1989-hez lehet hasonlítani. Tölgyessy Péter szerint azonban az új ellenzéki mozgalmaknak könnyen a végét jelentheti, ha a sorsukat a jelenlegi baloldali erőkhöz kötik. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor is nagyon nehéz megjósolni a jövőjüket, de az biztos, hogy „kinyílt egy kapu”.

Az utóbbi hetek tüntetései megnyitottak egy kaput Fotó: Bielik István - Origo

A kormánypártok népszerűségvesztése kapcsán érdemes arra is figyelni, hogy a Fidesz iránti bizalom csökkenése eléri-e a keménymagot. 2006 után az MSZP-ben sokan biztosak voltak abban, hogy 25-30 százalék alá semmilyen körülmények alá nem megy le a párt. Ezzel szemben a 2014-es EP-választáson csupán 10 százalékot kapott. Tölgyessy Péter úgy látja, ez a jelenség a Fidesz esetében is megismétlődhet, de a mostani adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.