Együtt jobb!

kampányképek integráció
A szegregált oktatás ellen indult kampány
Vágólapra másolva!
Civil szervezetek attól tartanak, hogy egy törvénymódosítással lehetőség nyílik a szegregált oktatásra. A Roma Sajtóközpont kampányt indított. A kormány cáfolta a terveket.
Vágólapra másolva!

December 11-én indította el a Roma Sajtóközpont az „Együtt jobb!” elektronikus plakátkampányát, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a különböző, ebben az esetben a roma és nemroma gyerekek együtt tanulása mindenki számára előnyös és hosszútávon az egyetlen kifizetődő megoldás.

Emiatt kampányolnak

A kampány apropóját egy a parlament előtt lévő törvényjavaslat adja, amely a civil szervezetek szerint lehetőséget adna a szegregált oktatás bevezetésére. Éppen emiatt a következő napokban több civil szervezet azon dolgozik, hogy fotókkal, riportokkal, gazdasági elemzésekkel, beszélgetésekkel mutassák meg, hogy miért jobb minden gyereknek egy sokszínű, nyitott, befogadó környezetben felnőni és tanulni.

A szegregált oktatás ellen indult kampány Forrás: Roma Sajtóközpont

Csütörtökön ülésezik a kerekasztal

A tervezet módosítással kapcsolatban a kormány azt közölte, hogy a köznevelési törvényt összehangolja az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel. A tervezet törvénymódosítás nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen hogy megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához – tették hozzá.

A rendelet tervezete széleskörű társadalmi egyeztetés után kerül a kormány elé, megalkotásában figyelembe veszik szakemberek, valamint szakmai, nemzetiségi és vallási szervezetek álláspontjait. Az emberi erőforrások minisztere 2013-ban civil szakemberek bevonásával létrehozta az Anti-szegregációs Kerekasztalt, amely munkájával segíti a szegregációt felszámoló törekvéseket. A kerekasztal december 11-én ül össze, a felek egyebek mellett erről a törvénymódosításról is tárgyalnak.