Összhang Zuglóban: Mindenki megszavazta a fizetésemelést

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választás előtt még országosan is az egyik legdurvább kampány zajlott Zuglóban, majd a voksolást követően a két nagy párt gond nélkül állapodott meg a fizetésemelésben és a bizottsági helyek szétosztásában. Az osztogatás nagy vesztese a Civil Zugló Egyesület lett.
Vágólapra másolva!

Sajátos nagykoalíció alakult Zuglóban, ahol október 12-én Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd Magyarország társelnökét választották meg polgármesternek. Az újonnan hivatalba lépő kerületvezetőnek nem volt könnyű dolga, mivel a képviselő-testületben egyik politikai oldalnak sem volt többsége, a mérleg nyelvét a Civil Zugló Egyesület, az LMP és a Jobbik képezte.

Zuglóban egyelőre jól működik a nagykoalíció Forrás: Origo

Támogatták a fizetésemelést

Az alakuló ülés előtt sokan attól tartottak, hogy a patthelyzet miatt az esztergomihoz hasonló állapotok alakulnak ki a XIV. kerületben. Ezzel szemben a testület döntéseinek a túlnyomó többségét 100 százalékos szavazataránnyal hozta meg, így például azt is, amelyben a képviselők fizetését a többszörösére emelték. Lett olyan testületi tag, aki több mint bruttó 500 ezer forintot keres.

Az eset napvilágra kerülését követően Karácsony Gergely azzal indokolta a fővárosi átlagnál jóval magasabb juttatásokat, hogy így kevésbé lesznek korruptak a képviselők. A polgármester ezt követően arra is ígéretet tett, hogy korrigálják majd a fizetéseket. A képviselő-testület december 4-i ülésén ezzel szemben ez nem történt meg, egy képviselőt kicseréltek az egyik felügyelőbizottságban, de így Sógor László lépte át a félmilliós fizetési határt.

Karácsony Gergely és az új testület első feladatai között volt a fizetések radikális megemelése Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem volt pályáztatás

Ugyanezen a testületi ülésen leváltották az összes önkormányzati cégvezetőt, kinevezték az újakat, és szétosztották a felügyelőbizottsági posztokat. Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselőjének blogjából az derült ki, hogy a cégvezetőket a korábbi fideszes gyakorlatnak megfelelően pályáztatás nélkül nevezték ki. Várnai szerint „a takarékosság elvét megcáfolva mindkét nagy párt megkapta a maga méretes koncát, és az LMP és a Jobbik is kiérdemelte a hallgatásért, szavazataiért a két-két beígért bizottsági cubákot”.

Külön érdekesség, hogy Karácsony Gergely és Szabó Rebeka alpolgármester nem szavazta meg a Közbiztonsági Non-profit Kft. élére Kovács-Csincsák Lászlót, de a többi párt igennel voksolt. A felügyelőbizottsági posztok esetében is meglehetősen furcsa megoldások születtek, így például a Városgazdálkodási Zrt. felügyelőbizottságában a Fidesz nem akart benne lenni, míg az MSZP a Sport Kft. felügyelőbizottságába nem delegált tagot.

Barta János, az LMP korábbi zuglói polgármesterjelöltje sem járt rosszul Forrás: MTI/Beliczay László

Ez állhat a háttérben

Az Origo zuglói eseményekre rálátó forrása szerint azért jött létre ez a nagykoalíció a kerületben, mert Karácsony Gergely szeretné a helyi konfliktusok számát a lehető legkisebbre csökkenteni. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a polgármesternek saját, hozzá hű frakciója sincsen, és minden egyes szavazásnál a szocialisták és a Fidesz voksaira szorul.

Az alkura azért is szükség volt, hogy a Fidesz megszavazza a következő évi költségvetést. A 2015-ös büdzsé kapcsán a forrásunk megjegyezte, hogy a korábban kivetett kommunális adó visszafizetése miatt komoly gondok lehetnek. Egy rossz döntést tetéztek egy újabbal, azzal hogy a közel 400 millió forintnyi összeget visszafizetik azoknak, akik korábban átutalták az adó összegét az önkormányzatnak.

Egyelőre nem lesz elszámoltatás a Papcsák-korszak után Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Karácsony nem viszi be az országos politikát

Karácsony Gergely az ATV szerda reggeli műsorában arról beszélt, nagy eredménynek tartja, hogy az önkormányzat több döntését is 100 százalékos támogatottsággal fogadta el. Külön hangsúlyozta, hogy az országos politikát semmiképpen sem akarja bevinni a zuglói testület munkájába. Az országos politikát érintő megjegyzéseiből is kevesebb lesz a következő időszakban, hogy ezzel se fokozza a feszültséget a testületben – tette hozzá.

Várnai László egyesülete az osztozkodás nagy vesztese lett Fotó: Bielik István - Origo

A zuglói osztozkodás legnagyobb vesztese egyértelműen a Civil Zugló Egyesület lett, amely nem kapott semmit. A Várnai László vezette alakulatnak korábban sem volt szerencséje. Annak ellenére, hogy a tavaszi országgyűlési választáson a szervezet Tóth Csabát, az MSZP jelöltjét támogatta, az önkormányzati választáson külön kellett indulniuk, és csak egy képviselői helyet szereztek.