Az egygyermekesekre is gondol a kormány

gyerek ajándékkészítés
MODEL RELEASED. Mother and daughter using paints.
Vágólapra másolva!
2015. július 1-jétől bővíti a vissza nem térintendő lakhatási kedvezményeket a kormány, amelyben már az egy gyermekkel rendelkezők és az élettársi kapcsolatban élők is részt vehetnek. A programban az eddigi 70 négyzetméter helyett 60 négyzetméteres lakástól lehet igényelni a támogatást.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány kiemelt témaként tekint a családok életét befolyásoló döntésekre. Az új alaptörvénybe is bekerült a családokra való utalás, mivel a demográfiai kihívások olyan módszereket kívánnak meg, amelyek a gyermekvállalás támogatásában kell, hogy testet öltsenek. Szólt arról is, hogy a családi adókedvezmény rendszere jövőre is közel 200 milliárd forintot hagy a családoknál.

Bővíti a vissza nem térítendő otthonteremtési támogatások rendszerét a kabinet Forrás: Origo

Kiterjed a kedvezmény

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a lakhatási akadályok miatt nem vállalnak sokan több gyermeket. 2015. július 1-jétől lép életben az új családi otthonteremtési vissza nem térítendő kedvezmény, amely egy gyermekes családokra is kiterjesztenek. A másik változás, hogy a használt lakásokra is kiterjed a kedvezmény igénybevétele, valamint a lakásbővítéshez is fel lehet majd használni. Energiatakarékos ingatlanok esetén is újabb támogatásokat is nyújtanak – tette hozzá.

Novák Katalin elmondta, hogy a jövő évben induló program 12 ezer csaádot érinthet Forrás: MTI/Kallos Bea

Kisebb lakás is elég lehet

12 ezer családot érinthet a kedvezmény kiterjesztése, ami 9-10 milliárdos terhet jelenthet a költségvetésnek, de mivel ez egy felülről nyitott rendszer, így újabb igényeket is be tudnak fogadni. A támogatás összege 500 ezer forinttól 3 250 000 ezer forintig terjed majd – mondta Novák Katalin. A minimális lakásméret esetében már 60 négyzetmétertől igénybe lehet venni a támogatást – tette hozzá. A házaspárok és élettársi kapcsolatban élők vehetik igénybe ezt a támogatási formát.