A kormány nem tárgyalt a kötelező drogtesztről

drogteszt
Urine samples.
Vágólapra másolva!
A kormány nem tárgyalt a Kocsis Máté józsefvárosi polgármester által felvetett kötelező drogtesztről, és álláspontja sincsen az ügyről.
Vágólapra másolva!

A kormány nem tárgyalt a kötelező drogtesztről, nincs hivatalos álláspontja az ügyben – mondta szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Terelést szolgálhat az ügy

Kocsis Máté a hétvégén Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy a drog életveszélyes, ezért rendszeres kötelező drogkontrollt javasol a „legveszélyeztetettebbek”, vagyis a 12-18 év közötti korosztály, a politikusok és az újságírók számára.

Kínos ügyekről terelheti el a figyelmet Kocsis Máté kötelező drogszűrésre vonatkozó javaslata, ami napok óta témát ad a sajtónak – tudta meg kormányzati forrásból az Origo. A Fidesz frakciója hétfőn még támogatta az ötletet, amit szakemberek életszerűtlennek tartanak.

Kocsis Máté ötlete nem aratott osztatlan sikert Fotó: Origo

Zacher Gábor toxikológus szerint az ellenőrzés százmilliárd forintba kerülne, amiből rákbetegek ezreit lehetne megmenteni. A Demokratikus Koalíció már küldött vizeletmintát.

Finomítás és hátrálás

Szerdán kiderült, hogy finomíthatják a drogtesztes tervezetet. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy önkéntes formában vezethetik be a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket: a 14 év alattiak esetében a szülő kérhetné, afelett pedig közösen tett nyilatkozat alapján tesztelhetnék a gyereket.

Az Origo szerdán szintén arról írt, hogy az internetadó, a cafeteriajuttatások adóemelésének a visszavonása után a kötelező drogteszt ügyében is hátrálnak a kormánypártok.