Forralt bort kértünk, forralt cukrot kaptunk

Forralt bor, a jó forralt bor titka
Vágólapra másolva!
Javában tart a forralt bor szezonja, a kávézókban, karácsonyi vásárokon kínált italok többségét azonban agyoncukrozzák, tarol a tájjellegű kékfrankos és a bolti fűszerkeverék. Az Origo tesztjén öt helyen kóstoltunk, és kiderült az is, hogy patinásabb talponállókban nem foglalkoznak ilyen gyerekes italokkal.
Vágólapra másolva!

Nem zárult fényesen a budapesti forraltbor-teszt: a legtöbb kóstolt italt töményen túlédesítették, a cukorbombát legfeljebb az ital forrósága vagy a szintén bőséggel használt, zsibbasztó hatású szegfűszeg ellensúlyozta.

Tény persze az is, hogy a forralt bor alkalmi, a vevőt sokszor inkább illatával csalogató ital: nem tekinthet vissza dicső múltra, és többnyire nem is a kézműves borászatok csúcstermékeit használják fel hozzá. Ezt el kell fogadnunk, de a bólé jellegű főzetet ettől függetlenül lehet vagy lehetne finoman, ízléssel készíteni. A téli estékre és hosszú másnapokra ajánlott forralt bort a klasszikus fahéj-szegfűszeg páros mellett babérlevéllel, csillagánizzsal is szokták ízesíteni - boldogabb helyeken, a teszt során inkább a puritánabb megoldásokkal találkoztam.

Nyernek a szekszárdi borok

Az öt tesztelt forralt bor közül a Fény utcai piacon ittam a legjobbat: a Piazza kávézó ár és minőség szempontjából itt viszi a prímet. Decinként 150 forintért forró, kellemesen fűszerezett italt kínálnak, ami nem tocsog a cukorban, de nem is túl fanyar. Első kóstolásra inkább a citrom és a bor zamata dominál, majd a szegfűszeg és gyömbér hagy némi kesernyés, nem bántóan erős utóízt.

Csillagánizs, vanília is passzol a forralt borhoz, de a teszten kóstolt italokban leginkább csak a cukrot és szegfűszeget lehetett érezni Forrás: Thinkstock

"25 éve árulunk forralt bort, a szekszárdi Sárosdi pincészet száraz vörös és fehér fajtáit keverjük bele, és mindig teszek hozzá citromot, egész gyömbérdarabokat is" - mondta a kávézót vezető Vecsei Zoltán. A főzet megőrizte a szekszárdi borok erejét: ez volt az egyetlen forralás, amiből két deci már megszédített.

Nyolc az egyhez

A minőség innentől csak esett: a kóstolt italok többségét tájjellegű Duna-Tisza közi kékfrankos félédes borból főzték, jól nyakon öntve cukorral. Így készül a nagykörúti Trap Café főzete is, mégis a második helyre kerülhetett, mivel olcsó - decije 120 forint -, és íz hatásában sem marad el a hasonló termékektől, a cukorsokkot enyhe fahéj és karcos boríz követi. „Nyolc liter vörösborhoz háromnegyed kiló kristálycukrot szoktunk tenni, és nem fűszerport használunk, hanem darabos fahéjat, gyömbért" – árulta el a pultoslány, Xénia.

Édes luxus

Túl édes és főként drága a Vörösmarty téren kóstolt forralt bor, ami a harmadik helyet foglalja el a rangsorban. A Kővári Grillben két decit 600 forintért kínálnak - itt ez a minimális tétel. Mint kiderült, másutt ennél magasabbra emelik a lécet, a bódésoron 900 forintért is adják a 3 decis egységadagokat.

Drága és töményen édes volt a Vörösmarty téren kóstolt forralt bor Forrás: AFP

Az árért ne számítsunk kulináris meglepetésre, a minőség nagyjából a második helyezettet idézi - az ízélmény itt sem lép túl a cukor és szegfűszeg határain, a bor illatát és aromáját alig lehet érezni. A főzőüstökben úszott néhány citrom- és narancskarika, de mint kiderült, az árult Duna-Tisza közi kékfrankos és cserszegi fűszeres jellegű fehérborokat alapvetően fűszerporral ízesítik.

Német alapanyag

Tesztelés közben kiugrottam Újpestre is. A főtéren fél gőzzel üzemel még a karácsonyi vásár, forralt bort érkezésemkor csak egy bódéban kínáltak, az is langyos volt. A fiatal és ijedt eladólány egyszerre küzdött a dögledező pénztárgéppel és a bódé lehulló díszleteivel, de ő volt az egyetlen, aki fahéjszórót és párolt almaszeletet adott az ital mellé - már csak ezért is jár a negyedik hely. A 199 forintos deciáron kínált forralt bort itt előre gyártott német boralapból készítették, amiben a leírás szerint áfonya, mazsola, fahéj és szegfűszeg is található, igaz, ebből csak keveset lehetett érezni.

"A McDonald's sem árulja el"

„Nem adunk ki receptet, nem szeretjük az ilyent. A McDonald's sem árulja el" - tiltakozott a Nyugati pályaudvari büfé eladónője, amikor a forralt boruk összetételéről kérdeztem. A titkolózás érthető, erről én sem beszélnék szívesen. Főzetük mélyen alulmúlt minden eddig kóstoltat: az émelyítő édesség még a szegfű markáns ízét is elnyomja, a bor jócskán vizezettnek tűnt, ráadásul decijét 199 forintért árulták, drágábban, mint az első helyezettét. Egyértelmű volt, hogy ez ital kerül az utolsó helyre.

Minőségitől az asztali borig terjedt a kóstolt italok listája Forrás: AFP

Osztályon kívül

Versenybe sem kerültek a gyümölcsízesítésű forralt borok, bár ilyent is kóstoltam: az alma ízű típus leginkább vízzel felöntött, melegített almalére emlékeztetett, enyhe alkoholos háttérrel megspékelve - a gyümölcsösnek nevezett bort ráadásul kávéspohárban árulták. Ezek után inkább kihagytam a szedres és szilvás típus megkóstolását.

Kávéspohárban adták az almaízűnek nevezett forralt bort Forrás: Origo

Komolytalan?

A teszt meglepő tapasztalata volt, hogy a "patinásabb" kocsmák, talponállók többségében nincs igény a forralt borra: az újpesti Sziszi Előre Lilák borozóban - ahol a bárpulton békésen megfér Orbán Viktor és Kádár János fényképe - furcsán méregettek, amikor kértem egy bögrével, de nem árultak forral bort a két sarokkal arrébb álló Hörpintőben, ahogy a Dob utcai Olimpia borozóban vagy a Ferenc körúti Magyar sörözőben sem. A szezonális ital erre a piacra talán kis alkoholtartalma miatt sem tud betörni - megmarad a vásárok, családi ünnepek és csajos bulik alapvető kelléknek.