Az ombudsmantól várják, hogy álljon ki az elkülönítés ellen

Vágólapra másolva!
Civil szervezetek közösen szólítják fel az alapjogi biztost, hogy álljon ki a gyerekek iskolai elkülönítését lehetővé tevő törvénymódosítás ellen. Az Országgyűlés várhatóan december 15-én szavaz a köznevelési törvény módosításáról.
Vágólapra másolva!

A kormány módosító javaslata alapján (27.§ (1)) az oktatásért felelős miniszter felhatalmazást kapna rá, hogy egyes esetekben eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalma alól, azaz engedélyezze azt az iskoláknak. A civil szervezetek szerint egy ilyen intézkedés súlyosan alkotmányellenes - írja a Roma Sajtóközpont.

Három civil szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Európai Roma Jogok Központja, valamint a Romaversitas korábban már megküldte részletes jogi állásfoglalását az országgyűlési képviselőknek, arra kérve őket, hogy ne szavazzák meg a törvénymódosítást.

Civil szervezetek most Székely László alapjogi biztoshoz fordultak, hogy az alapjogi visszásság közvetlen veszélyére tekintettel szólaljon fel a parlamentben és nyilvánosan is adjon hangot aggodalmának.