Goodfriend válaszolt Orbán Viktornak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt - írta André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. A diplomata arra reagált, hogy előzőleg Orbán Viktor kormányfő a parlamentben azt mondta, ha Vida Ildikó nem pereli be André Goodfriendet, leváltja őt az adóhatóság éléről, felszólítva az ideigelenes ügyvivőt arra, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Később Rogán Antal azt mondta, így is van lehetőség jogi útra terelni az ügyet. 
Vágólapra másolva!

A diplomata meglehetősen szűkszavú reakcióját a Twitteren tette közzé. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben azt mondta, ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem pereli be André Goodfriendet, leváltja őt az adóhatóság éléről.

André Goodfriend szűkszavúan reagált Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A kormányfő egyben felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Az előzményekről itt olvashat.

Rogán szerint van esély

Van jogi lehetőség arra, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait - ezt mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek.

Rogán Antal szerint Goodfriend lemondhat diplomáciai mentességéről Forrás: MTI/Kovács Tamás

A politikus közölte: a diplomatát küldő állam, jelen esetben az Egyesült Államok kormánya lemondhat diplomáciai képviselőjének joghatóság alóli mentességéről. Így a diplomata perben bizonyíthatja igazát, ráadásul ezt úgy is megteheti, hogy akár még a jogkövetkezményeket sem kell vállalnia - magyarázta.

Megvan kötve a kormány keze

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény szabályozza a diplomáciai képviselők jogi „immunitásának” kérdését, rögzítve, hogy a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntető, polgári és államigazgatási joghatósága alól, azaz - néhány polgári jogi kivételtől eltekintve - nem indítható ellene eljárás. A kutatási igazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a küldő állam lemondhat diplomáciai képviselőjének mentességéről.